Budžet S. Arabije za 2018. najveći u historiji zemlje

U novembru prošle godine, po nalogu saudijskog tužilaštva zamrznuti su računi osoba koje su privedene pod optužbom za korupciju (EPA)
U novembru prošle godine, po nalogu saudijskog tužilaštva zamrznuti su računi osoba koje su privedene pod optužbom za korupciju (EPA)

Saudijska Arabija predstavila je budžet za 2018. godinu, koji je kralj Salman opisao kao najveći u historiji Kraljevine.

Vlada u Rijadu predviđa povećanje budžetskih rashoda na 978 milijardi rijala (261 milijarda dolara) u sljedećoj fiskalnoj godini, dok su prihodi projektovani u iznosu 783 milijarde rijala (208,8 milijardi dolara), prenosi agencija AP.

Saudijske vlasti očekuju značajan priliv prihoda od uvođenja poreza na promet i planiranog daljnjeg ukidanja subvencija.

Mjere štednje

Budžetski deficit u 2018. godini, prema projekcijama Vlade, bit će 195 milijardi rijala (52 milijarde dolara).

U ovoj godini manjak u državnoj kasi procjenjuje se na 230 milijardi rijala (61 milijarda dolara), što je značajan pad u odnosu na 297 milijardi rijala (79 milijardi dolara) iz 2016, kao i 367 milijardi rijala (98 milijardi dolara) iz 2015. godine.

Ekonomija Saudijske Arabije teško je pogođena padom cijena nafte u protekle tri godine, ali su mjere štednje pomogle ublažavanju negativnih efekata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO