Aktivisti: Djeca među žrtvama ruskih zračnih udara u Idlibu

Spasioci su tokom noći izvlačili mrtve i ranjene iz ruševina (Reuters)
Spasioci su tokom noći izvlačili mrtve i ranjene iz ruševina (Reuters)

Devetnaestero civila, među njima sedmero djece, poginulo je u noćnim zračnim udarima u mjestu koje drže pobunjenici u pokrajini Idlib na sjeverozapadu Sirije, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

“Na meti zračnih udara, koje je najvjerovatnije izvela ruska avijacija, bile su kuće u Marshurinu”, rekao je direktor te nevladine organizacije Rami Abdel Rahman.

Rusija u sukobu vojno pomaže snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Među devetnaestero žrtava nalazi se sedmero djece. Trinaestero su članovi jedne porodice, dodaje Rahman, čija se organizacija oslanja na široku mrežu izvora u Siriji.

Spasioci tokom noći izvlačili mrtve

Stanovnici Marshurina u srijedu ujutro raščišćavali su teren nakon bombardovanja. Spasioci su tokom noći izvlačili mrtve i ranjene iz ruševina.

“To su kuće u kojima su živjeli civili”, rekao je ogorčeni stanovnik Zahed Abu Abdo. U bombardovanju je ranjeno 25 ljudi, među kojima neki teško, dodaje SOHR.

Rusija je u septembru 2015. ušla u sirijski rat. Pokrajinu Idlib uglavnom kontroliše Tahrir al-Sham, koalicija koju većinom čini bivši ogranak Al-Kaide u toj zemlji.

Pokrajina je jedna od “zona deeskalacije”, uspostavljenih u Siriji radi zaustavljanja sukoba nakon dogovora Rusije, Irana, saveznika sirijskog režima, i Turske, koja podržava opoziciju.

Izvor: Agencije


Povezane

Koalicija okupljena oko bivšeg ogranka Al Kaide u Siriji upozorila je da će žestoko odgovoriti na tursku vojnu operaciju u Idlibu. Turska artiljerija gađala je položaje te koalicije u graničnom području. Vojni izvori sirijske opozicije potvrdili su da je vojna delegacija iz Turske ušla na teritoriju Sirije, gdje pregovora sa nekim grupama o detaljima preuzimanja […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO