Abdullah Saoud Al Thani: Nećemo pasivno gledati napade na Katar

Rijal je od 2001. zvanično fiksiran na kurs 3,64 prema dolaru (Reuters)
Rijal je od 2001. zvanično fiksiran na kurs 3,64 prema dolaru (Reuters)

Centralna banka Katara pokrenula je istragu o pokušajima nanošenja štete katarskoj ekonomiji, koja se očituje u manipulaciji valutom te zemlje, vrijednosnim papirima i tržištem derivata.

Šeik Abdullah Saoud Al Thani, guverner Katarske centralne banke, osudio je pokušaje država na čelu sa Saudijskom Arabijom koje su Kataru nametnule ekonomsku blokadu u junu.

“Znamo da agenti zemalja koje su nametnule blokadu pokušavaju manipulisati i potkopati našu valutu, vrijednosne papire i tržište derivata, u okviru koordinirane strategije nanijeti štetu katarskoj ekonomiji”, kazao je Al Thani u saopćenju u utorak.

Centralna banka angažovala je kompaniju “Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP” iz New Yorka da vodi istragu, kazao je on, dodajući: “Nećemo pasivno gledati dok našu zemlju napadaju na ovaj način.”

‘Stvaranje panike’

Vlade Saudijske Arabije, Bahreina, UAE-a i Egipta prekinule su diplomatske veze s Katarom u junu zbog političkih sporova. Kasnije su te države nametnule kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu Kataru.

Katarska imovina pod pritiskom je nakon što su Saudijska Arabija i saveznici, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Egipat, nametnuli blokadu toj zaljevskoj zemlji.

Finansijski analitičar Khalid Alkhater kaže da pokušaji potkopavanja katarske ekonomije uključuju trgovanje katarskim rijalom po “vještačkim cijenama”, ispod fiksiranog kursa 3,64 prema dolaru.

Time se želi “stvoriti panika među investitorima i u javnosti kako bi odbacili rijal”, kazao je on.

Optužbe na račun Katara

Četiri arapske sile optužuju Katar da podržava oružane grupe, a tokom vikenda izdale su ultimatum u kojem, između ostalog, traže od Katara da zatvori tursku vojnu bazu.

Rijal je od 2001. godine službeno fiksiran na kurs 3,64 prema dolaru.

Prema uredbi, Centralna banka “kupovat će dolar po kursu koji ne prelazi 3,6385 rijala i bankama prodavati američku valutu po kursu koji ne prelazi 3,6415”.

Zaljevski bankari koji posluju unutar i izvan Katara kažu da su trenutne oscilacije vjerovatno rezultat načina na koji ekonomske sankcije protiv Katara ometaju trgovanje između banaka.

Mnoge banke iz Saudijske Arabije, UAE-a i Bahreina smanjile su ili obustavile trgovanje s institucijama iz Katara bojeći se sankcija svojih vlada, objavljeno je ranije.

Čelnik Centralne banke Katara izjavio je na početku krize da Katar “ima dovoljno deviznih rezervi da zadovolji sve zahtjeve”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO