Trump: Flynnovi potezi nakon izbora bili zakoniti

Flynn je spreman svjedočiti kako mu je Trump rekao da uspostavi kontakte s Rusima u vrijeme dok je bio predsjednički kandidat (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su potezi njegovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna nakon izbora 2016. bili “zakoniti”.

Flynn se u petak izjasnio krivim za laganje FBI-u i pristao je sarađivati sa saveznom istragom o utjecaju Rusije na američke predsjedničke izbore 2016. i mogućem dosluhu s Trumpovom kampanjom.

“Morao sam otpustiti generala Flynna, jer je lagao potpredsjedniku i FBI-u. On se izjasnio krivim za te laži. To je šteta, jer su njegovi potezi tokom tranzicije bili zakoniti. Ništa se nije skrivalo!”, napisao je Trump na Twitteru.

Flynn je spreman svjedočiti kako mu je Trump rekao da uspostavi kontakte s Rusima u vrijeme dok je bio predsjednički kandidat, prenijela je u petak televizija ABC News.

Flynn, penzionirani general koji je smijenjen s dužnosti u Bijeloj kući u februaru nakon što je otkriveno da nije rekao potpredsjedniku Mikeu Penceu o svojim kontaktima s ruskim ambasadorom, centralna je osoba u saveznoj istrazi koju vodi posebni istražitelj Robert Mueller.

Njegov ured optužio ga je u dokumentima predanim vašingtonskom sudu da je lagao FBI-ju 24. januara, prenosi Hina.

Flynnove izjave

Flynn je istražiteljima FBI-ja lagao da u decembru 2016. nije zatražio od ruskog ambasadora u SAD-u da se suzdrži od eskalacije situacije nakon što je Washington nametnuo sankcije Moskvi, tvrdi Mueller.

Sankcije je nametnuo odlazeći predsjednik Barack Obama.

Flynn je također lagao da se ne sjeća kako mu je ruski ambasador rekao da je Moskva odlučila biti umjerena u svom odgovoru na američke sankcije zbog njegovog zahtjeva, navodi se u dokumentima.

Dokumenti, od 30. novembra, također navode da je Flynn lagao da ranije u decembru nije zatražio od ruskog ambasadora da odgodi glasanje ili glasa protiv jedne rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda te da ambasador nikada nije prenio ruski odgovor na to.

Izvor: Agencije