EU ne želi čvrstu granicu u Irskoj

Tusk će se savjetovati s irskim premijerom o tome je li Vladi Irske dovoljna ponuda Britanije (EPA)

Evropska unija odbacit će zahtjev Velike Britanije za pregovore o tranziciji tokom Brexita i budućem trgovinskom paktu ako Irska ne bude zadovoljna ponudom Londona u vezi s graničnim aranžmanima sa Sjevernom Irskom, upozorio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Tusk, koji će predsjedavati odlučujućem samitu čelnika EU-a o tom pitanju za dvije sedmice, rekao je da će se s irskim premijerom Leom Varadkarom konsultovati o tome je li Vladi Irske dovoljna ponuda Britanije prije nego što čelnicima EU-a predloži smjernice za tranziciju i buduće odnose.

“Dopustite mi da veoma jasno kažem: ako je ponuda Velike Britanije neprihvatljiva Irskoj, bit će neprihvatljiva i EU-u”, rekao je Tusk nakon sastanka s Varadkarom u Dublinu.

Tusk je dodao da je britanskoj premijerki Theresi May dao rok do ponedjeljka da iznese “konačnu ponudu” u vezi s irskom granicom prije nego što čelnici odluče postoji li “dovoljan napredak u vezi s rješenjem za razvod” Britanije od EU-a da bi se otvorili pregovori o budućim odnosima.

Bez podjela 

On je naglasio da ne može biti podjele između preostalih 26 članica EU-a i Irske.

“EU je u potpunosti iza vas i vašeg zahtjeva da ne treba postojati čvrsta granica na irskom ostrvu nakon Brexita. Irski zahtjev jest zahtjev EU-a”, rekao je Tusk nakon sastanka s Varadkarom.

Britanski ministar za međunarodnu trgovinu nedavno je rekao da ne može biti konačnih odluka o budućnosti irske granice sve dok Britanija i EU ne postignu trgovinski sporazum i okrivio EU za odgađanja u procesu Brexita.

Britanski ministar rekao je to nakon što je komesar Republike Irske za EU izjavio da bi Dublin mogao staviti veto na trgovinske pregovore u okviru procesa Brexita.

Izvor: Agencije