Putin: Rusija je zainteresovana za stabilnost Balkana

Nakon sastanka Putina i Vučića potpisan je i niz sporazuma između dvije zemlje, među kojima i ugovor o većoj isporuci gasa za Srbiju (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je nakon susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moskvi da je Rusija zainteresovana za stabilnost Balkana te da će podržati svako rješenje koje postignu Beograd i Priština.

“Rusija je zainteresovana za stabilizaciju na Balkanu i saradnju i veze sa svim zemljama regije”, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.

Prema njegovim riječima, Rusija je i ranije podržavala, a i ubuduće će podržavati Srbiju vezano za teritorijalnu cjelovitost.

“Kad je riječ o Kosovu, to pitanje treba se rješavati političkim dijalogom i pregovorima u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244”, kazao je Putin. Kako je dodao, Rusija će podržati svako rješenje o kojem se dogovore Beograd i Priština.

Kazao je i da bi Srbija mogla postati važan element u tranzitu ruskog plina i da se radi na uvezivanju Srbije u projekt “Turski tok”.

Podsjetio je da Srbija trenutno gotovo u potpunosti nabavlja plin iz Rusije, da je u ovoj godini isporuka plina iz Rusije u Srbiju dostigla dvije milijarde kubnih metara, a da bi sljedeće mogla dostići i 3,5 milijardi.

Vučić je izjavio da će Srbija u političkom smislu uvijek biti zahvalna Vladimiru Putinu što je spriječio da “srpski narod dobije žig genocidnog naroda” uloživši veto u Vijeću sigurnosti UN-a, kao i na tome što i dalje ima mogućnost da se bori za Kosovo, te ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Putinom ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja i nema težnje da uđe u vojne saveze, uključujući NATO.

U razgovorima je, kazao je Vučić, bilo riječi i o nastavku vojno-tehničke saradnje, te spomenuo da je Srbija dodatno zainteresovana za helikoptere i transportna sredstva.

Potpisani sporazumi

Putin je također rekao da u okviru saradnje Gaspromnjeft nastavlja s realizacijom modernizacije NIS-a, koji danas zapošljava 11.000 ljudi, a investicije u tu kompaniju dostižu tri milijarde dolara.

Prema njegovim riječima, podjednako je važna i saradnja u trgovinsko-privrednoj oblasti i naglasio da robna razmjena bilježi siguran rast. Ove godine ta razmjena, prema Putinovim riječima, povećana je za 26 posto.

“Sve su veće i ruske investicije u Srbiju i one dostižu četiri milijarde dolara, dok su partneri Srbije u rusku privredu uložili pola milijarde dolara”, rekao je Putin, dodajući da potpisana Deklaracija u oblasti modernizacije privrede predstavlja dodatni impuls unapređenju saradnje.

Podsjetio je da Ruske željeznice uz pomoć kredita od 800 miliona dolara rade na realizaciji modernizacije pruga u Srbiji, a dvije zemlje, kako je dodao, imaju zapaženu saradnju i u bankarskom sektoru. Kako je rekao, razgovara se o formiranju slobodne trgovinske zone između Evroazijskog saveza i Srbije.

“U toku su konsultacije, a očekujem da to rezultira potpisivanjem sporazuma”, rekao je Putin.

Nakon sastanka Putina i Vučića potpisan je i niz sporazuma između dvije zemlje, među kojima i ugovor o većoj isporuci plina za Srbiju.

Predavanje na Moskovskom univerzitetu

Predsjednik Srbije u ponedjeljak je obišao naučno-tehnološki park Zarjađe, koji se nalazi tik uz Crveni trg i Kremlj.

Supruzi Vitalija Čurkina, Irini, uručio je Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je nekadašnji ambasador Rusije pri UN-u posthumno odlikovan.

Na svečanosti upriličenoj tim povodom u Ambasadi Srbije u Moskvi Vučić je rekao da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan.

Vitalij Čurkin bio je izaslanik Moskve tokom pregovora za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji, i to od 1992. do 1994. godine

On je uložio veto u ime Ruske Federacije kad je 2015. u Vijeću sigurnosti UN-a predložena Rezolucija o Srebrenici.

Planirano je da u srijedu, na Dan svetog Nikole, Vučić obiđe hram Petra i Pavla u Moskvi, kao i muzej i Dom ansambla Aleksandrov, gdje će položiti vijenac na spomenik poginulim članovima tog muzičkog sastava.

Vučić će održati i predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose ruskog Ministarstva vanjskih poslova na temu “Srbija, čuvar nezavisnosti i suvereniteta – važnost samostalnog odlučivanja u savremenom svijetu”.

Posjetu će završiti obilaskom Naučno-tehnološkog parka Skolkov, nakon čega će prisustvovati prezentaciji aviona tipa Suhoj.

U delegaciji Srbije nalaze se i šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Izvor: Agencije