Mediji: Srbijanski snajperisti plaćeni da ubijaju Ukrajince

Srbijanski dobrovoljci ratuju na strani proruskih pobunjenika protiv Oružanih snaga Ukrajine (EPA)

Srbijanski plaćenici u Donjeckoj oblasti namjeravaju ubijati ukrajinske vojnike na liniji razgraničenja i potaći provokacije civilnog stanovništva, saopćio je Štab ukrajinske antiterorističke organizacije (ATO).

To su kao glavnu vijest prenijeli mnogi ukrajinski elektronski mediji, prenosi portal B92.

Grupa plaćenika iz Srbije došla je na područje Donjecka, pokazuju obavještajni podaci, naveo je ukrajinski Štab ATO-a na Facebooku.

“U Donjeck je došla grupa srbijanskih snajperista plaćenika. Njihov vođa je Dejan Berić, zvani Deki. On je u više navrata dolazio u Donbas kako bi se za novac borio na strani Rusije i okupacijskih snaga protiv Oružanih snaga Ukrajine”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da srbijanski plaćenici namjeravaju “ubijati ukrajinske vojnike” na graničnoj liniji i izazvati provokacije mirnog stanovništva.

“Ove su bitange izdajnici savjesti i ljudskih vrijednosti. Oni su pristali da za desetak moskovskih srebrenjaka proliju krv patriota i zaštitnika ukrajinske zemlje. Ako ih susretnu pripadnici Oružanih snaga Ukrajine, trebaju te uljeze poslati odakle su došli na račun njihovog ministarstva odbrane”, zaključuje Štab ukrajinskog ATO-a.

Diplomatski incident

Mediji su ranije pisali da je Berić “najpoznatiji srbijanski borac u Donbasu” koji ratuje na strani proruskih pobunjenika. U augustu je objavljeno da je on “ranjen u nogu na frontu”.

Beogradski Blic ranije je naveo da je Berić čak i odlikovan zbog ubijanja ukrajinskih snajperista i obaranja špijunskih dronova. On je bio zarobljen u julu 2014. na putu između Luganska i ruske granice. Njegova je sloboda otkupljena, tako da se nastavio boriti, navodi Blic.

Odnosi Srbije i Ukrajine nedavno su zaoštreni na diplomatskom nivou kad je ukrajinski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksandrovič rekao da Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije uzvratili su upozorenjem da će, ako se ukrajinski ambasador “ne vrati” u okvire Bečke konvencije, preduzeti određene korake, “uobičajene u ovakvim slučajevima”.

Aleksandrovič je kasnije pozvan na konsultacije u Kijev, objavio je šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin.

Izvor: Al Jazeera i agencije