Vučić u prvoj predsjedničkoj posjeti Rusiji

Vučić će prvog dana posjete obići Naučno-tehnološki park u Moskvi (EPA)

Delegacija koju predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić od danas do 20. decembra boravi u posjeti Rusiji, gdje je u utorak predviđen sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kako je ranije najavljeno, Vučić i Putin razgovarat će o jačanju političke, ekonomske i vojno-tehničke saradnje te odnosima u regiji, navodi agencija Beta.

Vučić je tokom nedavne posjete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Srbiji iskazao interes za sisteme Buk-2 (jedan od najmodernijih raketnih sistema srednjeg dometa) i Pancir (rakete zemlja-zrak srednjeg i kratkog dometa), pa mediji sugerišu da bi i to moglo biti dio njihovih razgovora, prenosi Tanjug.

Orden Čurkinu

Predviđeni su i sastanci Vučića s drugim ruskim zvaničnicima i privrednicima.

Vučić će prvog dana posjete obići Naučno-tehnološki park u Moskvi, a zatim će predati orden koji je prethodni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić posthumno dodijelio ambasadoru Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu, koji je iznenada preminuo 20. februara 2017.

U delegaciji se nalaze i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar privrede Goran Knežević i ministar za tehnološke inovacije Nenad Popović.

Prethodno su Vučić i Putin u Kremlju razgovarali u martu, dok je Vučić još obavljao funkciju predsjednika Vlade Srbije.

Izvor: Agencije