Vijeće sigurnosti razmatra poništenje Trumpove odluke o Jerusalemu

Glasanje bi trebalo uslijediti zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za prijestonicu Izraela (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo bi danas glasati o nacrtu rezolucije kojom bi se insistiralo da odluke o statusu Jerusalema nemaju pravni efekt i da moraju biti poništene, javlja Reuters pozivajući se na neimenovane diplomate. 

Glasanje bi trebalo uslijediti zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za prijestonicu Izraela.

U nacrtu rezolucije, koji je izradio Egipat, a koji je u subotu proslijeđen na adrese svih 15 članica Vijeća sigurnosti, ne spominju se ni SAD ni Trump, navodi britanska agencija, koja je imala uvid u dokument. 

U nacrtu rezolucije UN-a “potvrđuje se da sve odluke i akcije čija je namjera da izmijene karakter, status ili demografski sastav svetog grada Jerusalema nemaju pravni efekt, ništavne su i nevažeće i moraju se poništiti u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti”.

Washington će vjerovatno uložiti veto

U nacrtu se, takođe, pozivaju sve zemlje da se suzdrže od formiranja diplomatskih misija u svetom gradu Jerusalemu, u skladu s Rezolucijom 478 Vijeća sigurnosti.

U nacrtu se zahtijeva da sve zemlje postupaju u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a u vezi s Jerusalemom i ne priznaju bilo kakve akcije ili mjere koje su u suprotnosti s njima. 

Britanska agencija navodi da diplomati tvrde da nacrt ima širu podršku, ali da će Washington vjerovatno uložiti veto na njega.

Diplomati dodaju da bi Vijeće sigurnosti UN-a moralo glasati o nacrtu rezolucije početkom sljedeće sedmice.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova “za” i da ne bude prihvaćen veto nijedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, odnosno SAD-a, Francuske, Britanije, Rusije i Kine.

Izvor: Agencije