Skoro 80.000 Indonežana protestiralo protiv Trumpove odluke

Iako su protest bio miran, osiguravalo ga je približno 20.000 policajaca i pripadnika vojske, a Ambasada SAD-a bila je opasana bodljikavom žicom (Reuters)

Deseci hiljada osoba danas je protestiralo u glavnom gradu Indonezije Džakarti zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

Učesnici protesta, njih oko 80.000, marširali su od glavne džamije u Džakarti do trga gdje se nalazi i Američka ambasada u Indoneziji, a kako se navodi, to je bio i najveći protest od kada je Trump donio tu odluku, prenosi agencija Reuters.

Iako su protest bio miran, osiguravalo ga je približno 20.000 policajaca i pripadnika vojske, a Ambasada SAD-a bila je opasana bodljikavom žicom.

Indonezija je najveća muslimanska država na svijetu, a današnje demonstracije su bile četvrte i najveće od objave američkog predsjednika. Novinarka Al Jazeere Dessi Arianti iz Džakarte javlja kako su mnogi učesnici došli iz raznih dijelova države kako bi izrazili solidarnost sa Palestincima.

„Muškarci, žene i djeca nosili su palestinske zastave i transparente i osudili su američki potez tokom skupa u zoru kod Državnog spomenika u Džakarti. Mnogi su se molili i pozivali Izrael da napusti palestinsku zemlju. Indonezija dugo podržava nezavisnu Palestinu, a učesnici demonstracija traže kraj sukoba, ali i ističu kako će se nastaviti boriti za svoj cilj“, dodaje Arianti.

Mir, ljubav i slobodna Palestina

Učesnici protesta bili su obučeni u bijelo i nosili su palestinske zastave, kao i transparente na kojima je pisalo „Mir, ljubav i slobodna Palestina“.

Učesnicima se obratio generalni sekretar indonežanskog vijeća uleme Anwar Abbas, koji je pozvao sve države da odbace jednostranu i nelegitimnu odluku Donalda Trumpa.

„Pozivamo sve Indonežane da bojkotiraju sve izraelske i američke proizvode ukoliko Trump ne povuče odluku“, rekao je Abas.

Glasnogovornik policije Džakarte Argo Yuwono izjavio je kako su demonstranti mirno marširali tri kilometra od spomenika do Američke ambasade.

Neki lokalni mediji navode kako je broj učesnika dvostruko veći od policijske procjene.

Izvor: Al Jazeera i agencije