Putin se zahvalio Trumpu na podacima CIA-e

Vladimir Putin, Rusija
Putin je uvijek isticao da poštuje Ustav koji zabranjuje više od dva predsjednička mandata zaredom (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru zahvalio američkom kolegi Donaldu Trumpu na “obavještajnim podacima koje je CIA prenijela” Rusiji i koji su omogućili da se spriječi napad u Sankt Peterburgu, saopćio je Kremlj.

Vladimir Putin je “zahvalio američkom kolegi na obavještajnim podacima koje je prenijela CIA” i koji su omogućili da se “uđe u trag, otkrije i uhvati teroristička skupina koja je pripremala” napade u drugom po veličini ruskom gradu, navodi se u saopćenju Kremlja.

“Informacije koje je dobila CIA pokazale su se dovoljne za otkrivanje, potragu i hapšenje kriminalaca”, dodaje Kremlj.

Teroristi su, navodi se, planirali “eksplozije u katedrali Kazanjske Bogorodice i na drugim posjećenim mjestima u gradu”.

Ruska obavještajna služba (FSB) saopćila je u petak da je razbila ćeliju skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) koja se pripremala da počini napade 16. decembra u Sankt Peterburgu. U srijedu i u četvrtak uhapšeno je sedam osoba.

Rusija će pomoći SAD-u

Kako navodi FSB, koji dodaje da je zaplijenio “veliku količinu eksploziva (…), automatskog oružja i streljiva”, ta je skupina planirala “samoubilački napad” te “ubistva i eksplozije na mjestima na kojima se okuplja velik broj ljudi”.

Putin je u tom razgovoru zamolio Trumpa da “prenese zahvalnost direktoru CIA-e i operativnom osoblju američke obavještajne službe”.

Ruski predsjednik je dodao da će “ruske specijalne službe, budu li imale informacije o terorističkoj prijetnji u vezi sa Sjedinjenim Državama i s njihovim građanima, odmah ih prenijeti svojim američkim kolegama”.

Rusija je ove godine bila na udaru nekoliko napada, pa tako i napada koji se u aprilu dogodio u sanktpeterburškoj podzemnoj željeznici i u kojem je poginulo 14 osoba.

Ruske obavještajne službe su zabrinute zbog povratka ISIL-ovih boraca koji su se borili u Siriji, gdje je ISIL izgubio svoje položaje zahvaljujući vojnoj pomoći koju je Rusija pružila režimu u Damasku.

Izvor: Agencije