Nova vlada Austrije bez referenduma o članstvu u EU

Strache: Smatramo kako su određena dešavanja kritična i naravno da ćemo se njima pozabaviti zajedno sa partnerima (AP)

Nova koaliciona vlada Austrije neće održati referendum o članstvu u Evropskoj uniji, kazao je sinoć budući zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache, lider ekstremno-desničarske Slobodarske partije (FPO), prenose agencije.

On je naveo kako će nova austrijska administracija težiti švicarskom stilu „direktne demokratije“ kako bi bilo lakše održavati referendume o bitnim pitanjima, no među njima nije članstvo Austrije u Evropskoj uniji.

„Stojimo uz EU, stojimo uz mirovni projekat Evrope. No, smatramo kako su određena dešavanja kritična i naravno da ćemo se njima pozabaviti zajedno sa partnerima“, istakao je Strache.

On je u prošlosti bio ambivalentan kada je riječ o članstvu u EU, nazivao je Brisel „birokratskim čudovištem“, te kazao kako će Velikoj Britaniji „vjerovatno biti bolje“ nakon što napusti blok.

Više saradnje s istokom Evrope

Sebastian Kurz iz konzervativne Narodne partije (OVP), budući kancelar na čelu nove koalicije, istakao je kako je nova vlada „naravno“ proevropska.

Međutim, kazao je kako će, tokom perioda austrijskog predsjednikovanja EU-om u drugoj polovini 2018. godine, Beč tražiti da članice, a ne Brisel, imaju više kontrole u određenim područjima.

Kako se navodi u jučer objavljenom zajedničkom programu dvije stranke, nova vlada želi više saradnje Austrije sa susjedima iz centralne i istočne Evrope, sa kojima je odnos Brisela nekada napet.

Izvor: Agencije