Mediji: Trumpova administracija zabranila neke riječi u zdravstvenim agencijama

List je napisao i da se dokumentima State Departmenta sada za pojam spolna edukaciju koristi fraza "izbjegavanje spolnih rizika" (EPA)

Trumpova administracija je agencijama u okviru ministarstvu zdravstva i socijalne zaštite SAD-a rekla da izbjegavaju određene riječi i fraze u službenim dokumentima nacrta budžeta za iduću godinu, piše Washington Post.

List je napisao kako je jednoj od agencija, Centru za nadzor i prevenciju bolesti, poslan popis sa sedam zabranjenih riječi ili fraza: ranjiv, pravo, različitost, transrodni, fetus, na temelju dokaza ili naučno utemeljen.

Dužnosnicima u drugoj agenciji je rečeno da koriste izraz Obamacare, umjesto Zakon o pristupačnoj skrbi, pri opisu zakona predsjednika Baracka Obame o zdravstvenoj zaštiti iz 2010. godine.

Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite (HHS) je odbacilo izvještaj.

Dokument Bijele kuće

“Tvrdnja da je HHS ‘zabranio riječi’ potpuno iskrivljeno opisuje rasprave o procesu definiranja budžeta”, rekao je u izjavi glasnogovornik Matt Lloyd.

List je napisao i da se dokumentima State Departmenta sada za pojam spolna edukaciju koristi fraza “izbjegavanje spolnih rizika”.

Washington Post je napisao kako se upute u jednoj od agencija temelje na dokumentu Ureda Bijele kuće za upravljanje i budžet koji nadgleda Trumpov prijedlog budžeta za Kongres. List je izvijestio da za promjenu rječnika nije dano objašnjenje.

Izvor: Agencije