Katar čvrsto podržava Palestinu i status Jerusalema

Abbas je u zvaničnu posjetu Kataru doputovao jučer, ali detalji programa njegove posjete javnosti nisu dostupni (Anadolija)

Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad al Thani i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas razgovarali su danas u Dohi o mjerama koje će biti poduzete nasuprot odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog izraelskog grada, prenosi Anadolija.

Emir Al Thani primio je Abbasa u dvorcu u Dohi, a lokalna novinska agencija QNA javlja da su glavne teme razgovora bile američka odluka o Jerusalemu i situacija u Palestini.

Al Thani je naglasio da je Katar čvrsto stao uz Palestinu i da podržava poduzimanje potrebnih mjera kako bi se sačuvao status Jerusalema kao svetog mjesta i za muslimane i kršćane.

Abbas je u zvaničnu posjetu Kataru doputovao jučer, ali detalji programa njegove posjete javnosti nisu dostupni.

Arapski parlament, savjetodavno tijelo Arapske lige, protekle sedmice je pozvao na održavanje vanrednog samita Arapske lige, na kojem bi se raspravljalo o toj odluci koju je američki predsednik Donald Trump donio 6. decembra.

Trumpova odluka izazvala spiralu nasilja

Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude glavni grad njihove buduće države, a taj dio Jerusalema je Izrael anektirao tokom rata 1967. godine i taj potez međunarodna zajednica nikada nije priznala.

U srijedu je objavljen kominike nakon sastanka predstavnika više od 50 muslimanskih država, među kojima su i neki američki saveznici. U njemu se navodi kako smatraju da je Trumpova odluka o Jerusalemu povlačenje SAD-a iz uloge „sponzora mira“ na Bliskom istoku.

Američki predsjednik Donald Trump 6. decembra je donio odluku o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, kao i premještanje američke ambasade iz Tel Aviva.

Uslijedili su brojni protesti širom Zapadne obale i na granici s Pojasom Gaze, kada je, prilikom intervencije izraelskih snaga, povrijeđen veliki broj Palestinaca.

Izvor: Agencije