Jemen: U napadu koalicije poginulo najmanje deset žena

Vozilo sa ženama pogođeno je sa tri rakete (EPA)

Najmanje osam žena i dvije djevojčice ubijene su u zračnom napadu kada su se sa vjenčanja vraćale kući u zapadnom dijelu Jemena, rekli su Al Jazeeri medicinski zvaničnici.

Novinska agencija Saba, koja je saveznik jemenske grupe Husi, citirala je sigurnosni izvor koji je rekao da je vozilo sa ženama pogođeno sa tri rakete u zračnim napadime koje je sprovela koalicija predvođena Saudijskom Arabijom.

Napad se desio oko 11 sati navečer po lokalnom vremenu u distriktu Harib al-Qaramish u provinciji Marib, istočno od prijestolnice Sanne.

Za sada koalicijske snage, koje se predvođene Saudijskom Arabijom bore protiv Husa, nisu komentarisale navodni napad.

Tri masakra tokom vikenda

Mohammad al-Sheab, šef zdravstvene kancelarije u Maribu, rekao je Al Jazeeri da su sve žrtve iz porodice Haysan. Dodao je da su žene u dobi od 30 do 50 godina, ne otkrivajući koje su dobi dvije djevojčice.

U postu na Twitteru, Mohammad Abdel Salam, glasnogovornik Ansar Allah, političkog krila Husa nazvao je napad “masakrom”.

U prethodnim tvitovima, Abdel Salam je optužio koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom da je tokom vikenda sprovela “tri krvava masakra u gradovima Taiz, Saada i Hodeidah”.

U ratu koji Jemenom bjesni od marta 2015. godine ubijeno je više od 10.000 civila a milioni stanovnika ostalo je bez najosnovnijih životnih potrepština.

Izvor: Al Jazeera