Iran optužio Macrona da slijepo slijedi Trumpa

'Kriza u Iranu je slobodno izražavanje volje iranskog naroda', smatra Macron (EPA)

Iran je kritikovao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog njegovog “čvrstog stava” prema Teheranu i upozorio Pariz da će uskoro izgubiti međunarodni kredibilitet ako bude “slijepo pratio” američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Da bi održala međunarodni kredibilitet, Francuska ne bi trebala slijepo pratiti Amerikance. Francuski predsjednik sada se ponaša kao kučence koje sjedi u krilu”, rekao je Ali Akbar Velayati, glavni savjetnik vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Khameneija, javlja iranska novinska agencija Fars, a prenosi Reuters. 

Britanska agencija podsjeća da su napetosti između Irana i Francuske porasle proteklih mjeseci nakon što je Macron rekao da bi Teheran trebao biti manje agresivan na Bliskom istoku, ističući učešće Irana u ratu u Siriji. 

Sporazum iz 2015.

Za razliku od Trumpa, Macron je potvrdio posvećenost svoje zemlje sporazumu s Iranom iz 2015, koji predviđa da Teheran obustavi svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

Macron je, međutim, bio kritičan prema probama balističkih raketa koje izvodi Iran i namjerava učiniti mogućim uvođenje novih sankcija zbog programa, za koji Teheran tvrdi da je isključivo odbrambene prirode. 

Izvor: Agencije