Gabriel traži da se SPD okrene temama poput domoljublja

Gabriel strahuje od propasti socijaldemokratije ukoliko se ne pronađu odgovori na aktualne izazove (EPA)

Bivši predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i aktualni njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel, zatražio je od svoje stranke promjenu smjernica i povratak tradicionalnim socijaldemokratskim temama, kao što je borba za očuvanje radnih mjesta, ali i okretanje temama kao što je domoljublje, prenosi Spiegel.

“Zaštita okoliša i klimatske promjene su nam očito važniji od tema poput zaštite radnih mjesta u industriji, zaštita ličnih podataka nam je očito ponekad važnija od pitanja sigurnosti građana”, rekao je Gabriel.

Digitalizacija i globalizacija

Gabriel strahuje od propasti socijaldemokratije ukoliko se ne pronađu odgovori na aktualne izazove poput digitalizacije ili globalizacije.

Smatra da se SPD u Njemačkoj mora više baviti temama poput domoljublja ili zaštite njemačke tradicije, što su tradicionalno teme koje prisvajaju stranke desne orijentacije.

“Je li čežnja građana za nečim što se zove ‘primarna njemačka kultura’ u jeku procesa transformacije našeg društva zaista samo konzervativni propagandni instrument?”, upitao je Gabriel i pozvao socijaldemokrate da se okrenu i ovim temama prije nego ih “u potpunosti prisvoje desni populisti”.

SPD je na parlamentarnim izborima krajem sepmtembra s 20,5 posto osvojenih glasova ostvario najslabiji rezultat u svojoj historiji što je potaklo raspravu o potrebi reformiranja njemačke socijaldemokratije.

Izvor: Agencije