Erdogan najavio gradnju ambasade u Istočnom Jerusalemu

Erdogan o Istočnom Jerusalemu: Uz Božju volju, bliži se dan kada ćemo zvanično, uz Božju pomoć, otvoriti ambasadu tamo (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako će ova zemlja otvoriti ambasadu u Istočnom Jerusalemu, prenosi agencija Reuters.

Navodi se kako je Erdogan ovo saopćio nekoliko dana nakon što je na samitu muslimanskih lidera predvodio pozive svijetu da Istočni Jerusalem prizna kao prijestolnicu Palestine.

„Uz Božju volju, bliži se dan kada ćemo zvanično, uz Božju pomoć, otvoriti ambasadu tamo“, kazao je turski predsjednik tokom govora članovima njegove stranke AKP u južnoj provinciji Karaman.

Reuters navodi kako je on u govoru ponovio oštre kritike odluke Sjedinjenih Američkih Država da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Samit muslimanskih država

Arapski parlament, savjetodavno tijelo Arapske lige, protekle sedmice je pozvao na održavanje vanrednog samita Arapske lige, na kojem bi se raspravljalo o toj odluci koju je američki predsednik Donald Trump donio 6. decembra.

Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude glavni grad njihove buduće države, a taj dio Jerusalema je Izrael anektirao tokom rata 1967. godine i taj potez međunarodna zajednica nikada nije priznala.

U srijedu je objavljen kominike nakon sastanka predstavnika više od 50 muslimanskih država, među kojima su i neki američki saveznici. U njemu se navodi kako smatraju da je Trumpova odluka o Jerusalemu povlačenje SAD-a iz uloge „sponzora mira“ na Bliskom istoku, podsjeća Trump.

Izvor: Agencije