Austrija će azilantima oduzimati novac i tražiti telefon na uvid

Individualni smještaj za tražioce azila ubuduće neće biti moguć, a nova vlada planira i ukinuti novčanu pomoć, a uvesti isključivo pomoć u potrebnim stvarima (EPA)

Nova austrijska vlada, koju će voditi nakon sutrašnjeg polaganja zakletve Sebastian Kurz, planira brojna pooštravanja u pravu na azil, prenose agencije.

U programu vlade Narodne partije Austrije (OVP) i Slobodarske stranke (FPO), u dijelu nazvanom unutrašnja sigurnost, navedeno je kako se želi osigurati miran suživot svih ljudi u državi.

Migrancijska politika treba biti tako koncipirana da može biti podržava od strane stanovništva.

Azil treba, kako smatra nova vlada, biti omogućavan samo za vrijeme opasnosti po osobu kojoj je potrebna zaštita.

Planirane su i promjene u opskrbljivanju izbjeglica. Tako je planirano uspostavljanje Savezne agencije za pružanje podrške i brigu.

Pomoć u stvarima, bez novca

Individualni smještaj za tražioce azila ubuduće neće biti moguć, a nova vlada planira i ukinuti novčanu pomoć, a uvesti isključivo pomoć u potrebnim stvarima.

Uz to prilikom podnošenja molbe za dobijanje azila tražiocu, prema planu vlade, trebalo bi biti oduzet sav novac koji ima kod sebe kako bi se pokrili troškovi opskrbljivanja.

Podnosilac azila trebao bi vlastima staviti na raspolaganje i mobilni telefon kako bi na osnovu ličnih podataka vlasti mogle utvrditi rutu putovanja i identitet osobe.

Planirano je i skraćivanje rokova za žalbe, kao i negativan odgovor ukoliko ne bude bilo moguće jasno utvrditi identitet.

Prema programu rada vlade, Austrija se treba vratiti režimu Šengena tek nakon što bude zaustavljena ilegalna migracija i osigurana vanjska granica Evropske unije.

Izvor: Agencije