Agent Sjeverne Koreje uhapšen zbog pokušaja ilegalne trgovine

Muškarac od 59 godina, korejskog podrijetla i naturalizirani Australac, pritvoren je, objavila je savezna policija (EPA)

Australac smatran “sjevernokorejskim agentom” optužen je za pokušaj prodaje sjevernokorejskih dijelova rakete i ugljena na međunarodnom crnom tržištu kako bi prikupio sredstva za režim u Pjongjangu, kršeći sankcije UN-a, objavila je australska policija.

Muškarac od 59 godina, korejskog porijekla i naturalizirani Australac, pritvoren je, objavila je savezna policija. Da je svoj naum uspješno proveo, mogao je skupiti “desetine miliona dolara” u korist Sjeverne Koreje.

Pomoćni povjerenik Neil Gaughan odbio je iznijeti tko su bili potencijalni međunarodni kupci, pojedinci ili skupine, ali je kazao da nijedna “vlada ili vladini dužnosnici” nisu bili obuhvaćeni pokušajem prodaje.

Muškarac je osumnjičen da je pokušao prodati sjevernokorejsku proizvodnu jedinicu balističkih raketa jednako kao i planove, sastavne dijelove i tehnološku ekspertizu.

“Taj je muškarac, vjerni agent Sjeverne Koreje, vjerovao je da djeluje u čisto patriotskom cilju”, dodao je povjerenik Gaughan.

Koristio se šifriranim porukama

Osumnjičenik je bio u kontaktu s visokim sjevernokorejskim dužnosnicima.

Sjeverna Koreja pogođena je vrlo strogim sankcijama zbog zabranjenog balističkog i nuklearnog programa.

Osumnjičeni muškarac koji živi u Australiji već 30 godina koristio se šifriranim porukama u pokušaju organiziranja prodaje.

Također ga se sumnjiči da je pokušao prodati sjevernokorejski ugljen skupinama u Indoneziji i Vijetnamu.

Ovo je prvi put da je netko optužen u Australiji u okviru zakona o oružju za masovno uništenje i zbog kršenja sankcija Vijeća sigurnosti UN-a.

Bude li osuđen, prijeti mu kazna od 18 godina zatvora, prenosi agencija Reuters.  

Izvor: Agencije