Novinaru Al Jazeere u Egiptu ponovno produžen pritvor

Al Jazeera snažno odbacuje optužbe protiv novinara (Al Jazeera)

Egipatske vlasti produžile su na dodatnih 45 dana pritvor Al Jazeerinom novinaru Mahmoudu Husseinu, koji je uhapšen prije gotovo godinu dana nakon što je doputovao u Egipat na porodični odmor.

Vlasti ga terete, na osnovu fabrikovanih optužbi, za “širenje lažnih vijesti i primanje novčanih sredstava od stranih vlasti kako bi ukaljao reputaciju države”.

Egipatski državljanin 20. decembra prošle godine otputovao je u posjetu svojoj porodici iz Katara, gdje radi, i po dolasku u Egipat uhapšen je, ispitivan i lišen slobode.

Al Jazeera je odbacila sve neosnovane navode protiv Husseina i zatražila od egipatskih vlasti da ga smjesta i bezuvjetno oslobode.

“Mahmoudu je pritvor produžen na dodatnih 45 dana”, saopćila je Farah al-Muftah, v. d. direktora Pravnog vijeća Al Jazeere.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i medijskih sloboda osudile su hapšenje Husseina.

Njegovo zdravstveno stanje navodno se pogoršalo nakon što je slomio ruku tokom boravka u zatvoru. Njegova porodica rekla je da mu nije pružena odgovarajuća medicinska njega.

Ranija hapšenja

Hussein nije prvi novinar Al Jazeere koji je u Egiptu uhapšen na osnovu lažnih optužbi.

Egipatske vlasti proteklih su godina uhapsile nekoliko zaposlenika Al Jazeere, što je dovelo do zabrinutosti u vezi sa slobodom medija u toj zemlji.

U maju je sud u Kairu preporučio smrtnu kaznu za Ibrahima Helala i Alu Omara Mohameda Sablana, koje je optužio u odsustvu za ugrožavanje državne sigurnosti.

Al Jazeerini novinari Baher Mohamed, Mohamed Fahmy i Peter Greste, te nekoliko drugih kolega izvan države optuženi su za širenje “lažnih vijesti” tokom izvještavanja o demonstracijama protiv vojnog svrgavanja tadašnjeg predsjednika Mohameda Mursija 2013, kada su smješteni u zatvor.

Baher Mohamed i Mohamed Fahmy proveli su 437 dana u zatvoru prije nego što su pušteni. Greste je u zatvoru proveo više od godine.

Izvor: Al Jazeera