Abbas: Tražit ćemo od UN-a da poništi Trumpovu odluku

Mahmoud Abbas je pozvao lidere arapskog i islamskog svijeta da posjete Jerusalem i ojačaju njegovu poziciju (Arhiva)
Mahmoud Abbas je pozvao lidere arapskog i islamskog svijeta da posjete Jerusalem i ojačaju njegovu poziciju (Arhiva)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je izjavio da će od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda tražiti da poništi odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, javlja agencija Wafa.

U saopćenju za javnost, koje Abbas potpisuje zajedno s turskim predsjednikom Recepom Tajipom Erdoganom i generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje Yousefom Al-Othaimeenom, poručeno je da, prema pravilima UN-a, Palestinci mogu tražiti glasanje o ovom pitanju, a o kojem Sjedinjene Američke Države ne mogu glasati.

“Ići ćemo pred Vijeće sigurnosti UN-a i tražiti da se poništi Trumpovo priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela”, rekao je Abbas.

‘SAD nije više zagovornik mira’

On je kazao da je samitvOIC-a održan u srijedu u Istanbulu Turskoj tim povodom jedan od najvažnijih do sada, jer se bavio iznimno važnim pitanjem i namjerom SAD-a da premjesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

“Ova odluka krši rezolucije UN-a, posebno Vijeća sigurnosti, a koje su i Sjedinjene Američke Države odobrile, a u kojima se zabranjuje prebacivanje ambasada u Jerusalem. Ipak, SAD je odlučio tako, što je izazvalo žestoke reakcije i demonstracije širom svijeta. Mi ćemo, također, od Generalne skupštine UN-a zatražiti punopravno članstvo Palestine”, rekao je Abbas.

Dodao je da SAD više nije iskren zagovornik mira i njihovo učešće u mirovnim razgovorima “neće prihvatiti ni Arapi, ni muslimani”.

“Ne možemo prihvatiti medijatora koji ne zadovoljava najjednostavnije uvjete kako bi bio iskren i nepristrasan”, kazao je.

Abbas je pozvao lidere arapskog i islamskog svijeta da posjete Jerusalem i ojačaju njegovu poziciju.

Muslimani i kršćani se zajedno mole

“Moramo zaštiti Jerusalem pomažući njegovim stanovnicima u vrijeme kada ih se želi otjerati. Jerusalem nisu samo kamenje i građevine”, rekao je.

Zahvalio se onima koji su pružili podršku Palestincima, uključujući papu Franju i sve kršćanske duhovne lidere.

“Muslimani i kršćani se zajedno mole u Jerusalemu kroz Kur'an i Bibliju, kao izraz jedinstva naroda ove zemlje”, poručio je Abbas, prenosi Wafa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO