Video 360: Stravične ispovijesti Rohinja

Film je snimljen krajem oktobra u izbjegličkom kampu Kutupalong u Bangladešu, gdje živi više od 620.000 izbjeglica (Amnesty International)

Muškarac primoran ukopati svog sina nakon što je gledao kako ga ubija mijanmarska vojska, žena koja je preživjela grupno silovanje, druga žena kojoj je ubijena cijela porodica, a kuća spaljena – ovo je samo troje od mnogih Rohinja koji su prepričali svoja užasavajuća iskustva u novom dokumentarnom filmu.

Autori filma Forced to Flee (Primorani na bijeg) jesu Contrast VR, Al Jazeerin VR tim i Amnesty International.

Film je snimljen krajem oktobra u izbjegličkom kampu Kutupalong u Bangladešu, gdje živi više od 620.000 izbjeglica Rohinja, koji su pobjegli od etničkog čišćenja u državi Rakhine u susjednom Mijanmaru.

Užasavajuća iskustva

U ovom filmu Rohinje govore o stravičnim dešavanjima tokom bijega od sistematskih napada i pozivaju svijet da im omogući osnovna prava.

“Jedna od najmoćnijih stvari u pričanju njihovih priča u vidu snimka od 360 stepeni jest mali uvid u veličinu krize”, rekla je Zahra Rasool, urednica Contrasta VR.

“Možete čuti priče troje ljudi, a potom se možete okrenuti i vidjeti stotine, ako ne i hiljade ljudi tokom trajanja filma i možete zamisliti da svi oni imaju užasavajuća iskustva, samo ih nama nisu prepričali.”

Osim svjedočenja preživjelih Rohinja, u filmu možete vidjeti satelitske snimke zapaljenih sela, kao i originalni video snimljen bespilotnom letjelicom koji prikazuje veličinu kampa Kutupalong.

Izvor: Al Jazeera