Optužnica protiv Nacionalnog fronta zbog pronevjere novca

Na zahtjev francuskih vlasti, Marine Le Pen je Evropski parlament ukinuo imunitet u još jednom predmetu (EPA)
Na zahtjev francuskih vlasti, Marine Le Pen je Evropski parlament ukinuo imunitet u još jednom predmetu (EPA)

Sud u Francuskoj podignuo je optužnicu protiv ultradesne Nacionalne fronte Marine Le Pen zbog zloupotrebe fondova Europskog parlamenta, koje je koristila kako bi platila suradnike koji su radili za tu stranku.

Ured tužitelja priopćio je da je stranka optužena kao pravna osoba koja je sudjelovala u zlouprabi povjerenja, prenosi AP.

Istražitelji su optužili predstavnike Nacionalne fronte u Europarlamentu za političke aktivnosti dok su bili na platnom popisu Parlamenta.

Ukinut imunitet i u drugom slučaju

Europski parlament navodi kako je zloupotrijebljeno i do pet milijuna eura za plaćanje stranačkom osoblju, što je znatno više od prethodne procjene od 1,9 milijuna eura.

Životni partner Marine Le Pen i potpredsjednik Nacionalne fronte Louis Aliot odbio se odazvati na policijske pozive zbog optužbi da je stranka navodno platila 40 pomoćnika 2015. godine novcem koji nije bio namijenjen za to.

Europski parlament u međuvremenu je ukinuo zastupnički imunitet Marine Le Pen, na zahtjev francuskih vlasti zbog navoda da je Nacionalna fronta upotrebljavala novac namijenjen parlamentarnim pomoćnicima da isplati stranačko osoblje u Francuskoj.

Na zahtjev francuskih vlasti, Marine Le Pen je EP ukinuo imunitet u još jednom predmetu.

Nju je za klevetu tužio gradonačelnik Nice Christian Estrosi, nakon što je u svibnju 2015. godine rekla kako Estrosi dozvoljava vodećoj konzervativnoj islamskoj organizaciji da plaća veoma mali najam za džamiju i da je “moralni suučesnik džihadista”.

Nema veze sa zahtjevom francuskih tužitelja

Zastupnici EP-a glasali su za ukidanje imuniteta Marine Le Pen, navodeći kako nema razloga vjerovati da je pravni proces protiv nje u Francuskoj pokrenut “s namjerom da se našteti njenoj parlamentarnoj ili političkoj aktivnosti”.

AFP je tada naveo kako taj slučaj nema veze sa zahtjevom francuskih tužitelja da zastupnici EP-a ukinu imunitet zbog navoda da je Nacionalna fronta upotrebljavao novac namijenjen parlamentarnim pomoćnicima da isplati osoblje svoje stranke u Francuskoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO