Sakašvili oslobođen iz pritvora

Bivši gruzijski predsjednik s odobravanjem je dočekao tu presudu (Reuters)

Sud u Kijevu oslobodio je oporbenog čelnika Mihaila Sakašvilija, uhićenog u subotu i optuženog da je želio izazvati državni udar u aferi za koju oporbenjak tvrdi da mu podmeće predsjednik Petro Porošenko.

Sutkinja Pečerski suda u Kijevu odbacila je zahtjev državnog odvjetništva da Sakašviliju, bivšem gruzijskom predsjedniku, koji je političku karijeru nastavio u Ukrajini, odredi kućni pritvor i nošenje elektroničke narukvice.

Bivši gruzijski predsjednik i njegove pristaše, među kojima je nekoliko zastupnika, s odobravanjem su dočekali tu presudu.

Sakašvili je pred sudom izjavio da sebe vidi kao ratnog zatvorenika.

Kijev sumnjiči Sakašvilija da je želio nasilno preuzeti vlast tijekom nedavnih protukorupcijskih prosvjeda u Kijevu, za koje državno odvjetništvo tvrdi da ih financiraju osobe bliske bivšem ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču.

Uhapšen iz trećeg pokušaja

Sakašvilija, koji javno poziva na svrgavanje predsjednika i parlamenta, uhitile su u subotu ukrajinske službe sigurnosti nakon dva neuspjela pokušaja uhićenja prethodnih dana.

Više tisuća njegovih pristaša izišlo je u nedjelju na ulice prosvjedovati protiv uhićenja zahtijevajući ostavku predsjednika Petra Porošenka.

Sakašvili odbacuje te i optužbe da ga podržava Rusija. Za bivšim gruzijskim predsjednikom, koji je trenutačno na čelu Pokreta nove snage, u Gruziji je izdana tjeralica zbog zloporabe vlasti.

Porošenko je 2015. imenovao Sakašvilija guvernerom Odese, a zatim su se njihovi odnosi pogoršali te je Sakašviliju oduzeta putovnica.

Izvor: Agencije