Rudeineh očekuje snažne palestinske i arapske odluke za Jerusalem

Palestinci osuđuju američku odluku da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela (EPA)
Palestinci osuđuju američku odluku da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela (EPA)

Predstojeći period od ključnog je značaja i zahtijeva snažne palestinske i arapske odluke, izjavio je u ponedjeljak Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, ponovo naglašavajući palestinsko odbijanje i osudu američke odluke da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

“Naša je poruka kompletnom svijetu da je Jerusalem palestinski grad i da je američka odluka odbačena i osuđena. Ono što je sada neophodno su snažne palestinske i arapske odluke u predstojećoj fazi, koja je veoma bitna i od kritičnog je značaja. Palestinci i Arapi trebali bi zajednički djelovati”, izjavio je on za palestinsku novinsku agenciju WAFA.

Kazao je da će se predsjednik Abbas tokom dana sastati s egipatskim čelnikom Abdul-Fattahom al-Sisijem u Kairu ,kako bi raspravljali o raznim temama, uglavnom o onim vezanim za palestinsko pitanje, i o drugim arapskim zajedničkim brigama, te o dnevnom redu predstojećeg islamskog samita, prenosi Fena.

Turska je pozvala na vanredni sastanak Organizacije islamske saradnje, na kome bi se raspravljalo o implikacijama američke odluke o statusu Jerusalema.

Samit OIC-a u Istanbulu

Sastanak je planiran za srijedu u Istanbulu.

Očekuje se da se Abbas obrati samitu.

Abbas je već održao sastanak s jordanskim kraljem Abdullahom II, tokom koga su dvojica čelnika raspravljala o posljedicama američke odluke u priznavanju Jerusalema kao izraelske prijestolnice i o ukupnoj situaciji u arapskoj regiji.

Rudeineh je kazao da predsjednik Abbas nastavlja s naporima dok je proces palestinskog pomirenja u toku, naglašavajući da se palestinsko čelništvo “oslanja na jedinstvo palestinskog naroda, jer je to jedini put u suočavanju s dolazećim krizama i velikim izazovima”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO