Putin stiže u posjetu Egiptu i Turskoj

Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin
Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan su izrazili zabrinutost zbog američkog priznavanja Jerusalema kao prijestolnice Izraela (EPA)

Predsednik Rusije Vladimir Putin u ponedjeljak će posjetiti Egipat i Tursku, gdje će se sastati s predsjednicima tih država.

Putin će se sastati s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, s kojim će razgovarati o međunarodnim problemima, uključujući i rješenje krize u Siriji i situaciju na Bliskom Istoku, saopćio je Kremlj, kako prenosi Tanjug agenciju Tass.

Putin i Erdogan izrazili su zabrinutost u vezi američkog priznavanja Jeruzalema kao prijestolnice Izraela, kada su razgovarali telefonom 7. prosinca.

Rusija ne vidi ‘logiku’ odluke o Jeruzalemu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je na konferenciji u Beču, na marginama ministarskog sastanka Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, rekao kako je američka diplomacija svojim priznavanjem Jeruzalema kao prijestolnice Izraela pogoršala situaciju na Bliskom istoku.

“Pitao sam američkog državnog tajnika Rexa Tillersona koja je logika iza ovog poteza”, koji se protivi zdravom razumu, istaknuo je ruski ministar.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela izazvala je brojna neslaganja, prosvjede diljem svijeta i nove napetosti na Bliskom istoku.

Kremlj je priopćio da će Putin u Egiptu razgovarati s predsjednikom te zemlje Abdel Fattahom al-Sisijem o bilateralnoj ekonomskoj, političkoj i trgovinskoj suradnji.

Izvor: Agencije