Putin iznenada posjetio Siriju, naredio povlačenje ruskih snaga

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznenada je u ponedjeljak posjetio rusku bazu u Siriji i naredio povlačenje svojih snaga iz ratom zahvaćene zemlje.

Sirijska državna televizija objavila je da se sirijski predsjednik Bashar al-Assad sastao s Putinom u zračnoj bazi Khmeimim, jugoistočno od Latakije.

Ruska državna agencija RIA Novosti navela je da je Putin rekao da su “generalno borbene operacije na ovoj teritoriji završene potpunim izbacivanjem terorista”.

Putin je posjetio Siriju na putu za Egipat, gdje se treba sastati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem.

‘Vrijeme za politički proces’

Ruski predsjednik izjavio je u srijedu da je postignuta potpuna pobjeda nad oružanom grupom Islamska država Irak i Levant s obje strane rijeke Eufrat u Siriji te da se fokus sada može premjestiti na politički proces, koji će konačno uključiti predsjedničke i parlamentarne izbore.

Dodao je da još postoje “džepovi otpora”, ali da je ukupno vojno djelovanje “na ovom nivou i na toj teritoriji gotovo” te da treba početi politički proces.

Putin nije precizirao misli li na cijelu Siriju ili samo na područja oko doline Eufrata.

Ruska vojna intervencija u Siriji 2015. okrenula je smjer sukoba u korist režima predsjednika Assada, saveznika Moskve.

Zapadne vlade tvrdile su da je Rusija izvodila zračne napade u kojima su poginuli brojni civili, što je Moskva uporno odbacivala.

Izvor: Agencije