Merkel: Koalicija sa socijaldemokratima za stabilnu vladu

Merkel: 'Ne pretjerujem kad kažem da čitav svijet čeka na nas da budemo u mogućnosti djelovati' (EPA)
Merkel: 'Ne pretjerujem kad kažem da čitav svijet čeka na nas da budemo u mogućnosti djelovati' (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će ubrzano ići u smjeru formiranja koalicije s njemačkim socijaldemokratima, naglasivši da će jedino takva koalicija formirati stabilnu vladu, neophodnu za izazovna vremena u Evropi, prenose agencije.

Izrazivši interes za jačanje evropskog jedinstva, Merkel je nagovijestila da se sprema “velika koalicija” najvećih partija Njemačke, njene Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Martina Schulza.

Dvije stranke počet će pregovore o mogućem produženju koalicije iz prethodne četiri godine u srijedu, međutim, agencija AP ocjenjuje da nije sigurno da će doći do formiranja koalicije.

Merkel, međutim, kaže da je uvjerena da je stabilna vlada osnova na kojoj Njemačka može najbolje raditi s Francuskom i za Evropu.

“Ne pretjerujem kad kažem da čitav svijet čeka na nas da budemo u mogućnosti djelovati”, rekla je Merkel nakon sastanka svoje stranke, uz ocjenu da manjinska vlada ni u kojem slučaju ne bi bila stabilna.

‘Sjedinjene Evropske Države’

Socijaldemokrati su saopćili da će razgovori o novoj vladi biti otvoreni, ali i da će razmotriti podršku za manjinsku vladu.

Čelnik socijaldemokrata Martin Schulz spomenuo je ideju o “Sjedinjenim Evropskim Državama”, koja se nije dopala CDU-u.

On je u četvrtak, na kongresu stranke, dobio podršku za jasnu viziju Evrope i pozvao na formiranje “Sjedinjenih Evropskih Država” do 2025. godine.

U slučaju da dvije strane ne formiraju koaliciju opcije su ili formiranje manjinske vlade na čelu s Merkel ili novi izbori.

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier jasno je dao do znanja da ne želi nove izbore, prenosi AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO