Guterres: Trumpova odluka šteti mirovnom procesu

Guterres je izrazio žaljenje zbog gubitaka života tokom protesta (EPA)
Guterres je izrazio žaljenje zbog gubitaka života tokom protesta (EPA)

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem glavnim gradom Izraela i tamo preseli ambasadu SAD-a iz Tel Aviva mogla bi naškoditi miru na Bliskom istoku, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

“Mislim da bi odluka donesena u srijedu mogla naškoditi mirovnim naporima”, kazao je on za američke medije.

To je mišljenje koje s njim ne dijeli američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley, koja je nekoliko sati ranije naglasila da će odluka pomoći izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Deseci hiljada demonstranata ponovno su u nedjelju izašli na ulice u zemljama Bliskog istoka i drugim gradovima u svijetu, kako bi demonstrirali protiv Trumpove odluke koja je objavljena u srijedu.

Odluka je, također, naišla na neodobravanje brojnih političkih čelnika, posebno u Evropi.

Nikki Haley je rekla kako čvrsto vjeruje da će odluka potaknuti mirovni proces.

Samo direktni pregovori

Dodala je kako su bili svjesni da će odluka izazvati nezadovoljstvo, ali je naglasila da je za nju trebala hrabrost.

“Kada donosite odluke, znate da će je neki doživjeti negativno, a drugi pozitivno.”

Odmah nakon što je Trump obznanio ovu odluku, Guterres je u srijedu rekao da se status Jerusalema može riješiti samo direktnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca  i podsjetio da je uvijek bio “protiv svake jednostrane mjere”.

“Nema alternative rješenju s dvije države i Jerusalemom kao glavnim gradom Izraela i Palestine”, dodao je čelnik UN-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Bijes zbog američke odluke da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela bio je povod za proteste širom svijeta. Na okupiranim palestinskim teritorijama već četiri dana traju okršaji, a danas su protesti organizirani i u drugim dijelovima svijeta.

Američko priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela Arapska liga okarakterizirala je kao opasno kršenje međunarodnog prava. Arapski lideri pozvali su američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče tu odluku i najavili da će od Vijeća sigurnosti UN-a zatražiti da rezolucijom odbaci takvu odluku.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO