Erdogan: SAD postao partner u krvoproliću

Turski predsjednik bi se trebao sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem (Reuters)
Turski predsjednik bi se trebao sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da je SAD, u trenutku kada se odlučio priznati Jerusalem za prijestolnicu Izraela, postao “partner u krvoproliću”.

“Odlukom da prizna Jerusalem za prijestolnicu Izraela, SAD je postao partner u ovom krvoproliću. Saopćenje predsjednika [SAD-a Donalda] Trumpa nas ne obavezuje, niti obavezuje Jerusalem”, rekao je Erdogan u Ankari, prenosi Reuters.

Američki predsjednik je prošle sedmice objavio odluku Washingtona da prizna Jerusalem za prijestolnicu Izraela i najavio premještanje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u taj grad.

Nakon te odluke su izbili veliki protesti i sukobi na granici s Pojasom Gaze i širom Zapadne obale.

Osuda saveznika

Ta odluka je naišla na široku osudu međunarodne zajednice, pa čak nekih saveznika, koji su istakli da je ona bespotrebno izazvala sukob u regiji koja je već ispunjena nasiljem.

Problem statusa Jerusalema leži u suštini izraelsko-palestinskog sukoba, a Trumpov potez je široko shvaćen kao udruživanje s Izraelom.

Čak i manja kriza po pitanju statusa Jerusalema i svetih mjesta u drevnom Starom gradu u prošlosti je izazvala krvoprolića, podsjetio je ranije AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO