Bahreinskoj delegaciji zabranjen ulazak u Gazu

Članovi grupe 'Ovo je Bahrain' tokom posjete Izraelu (Screenshot)
Članovi grupe 'Ovo je Bahrain' tokom posjete Izraelu (Screenshot)

Palestinci su zabranili ulazak u Gazu bahreinskoj delegaciji nakon što je ova grupa posjetila Izrael, a nakon što su Sjedinjene Američke Države odlučile priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela i tamo izmjestiti svoju ambasadu.

Građanska međureligijska organizacija “Ovo je Bahrein” navela je da je njihova posjeta Izraelu u ponedjeljak gest tolerancije.

Ovu 25-članu grupu, koja je na petodnevnoj turneji, čine vođe sunitskih i šiitskih muslimana, kršćani, čelni čovjek hinduističkog hrama i Sikh.

Planirali su posjetiti islamska, kršćanska, jevrejska i sveta mjesta drugih religija, navode iz grupe u saopćenju koje je prenijela bahreinska državna novinska agencija.

Razljućena posjetom Izraelu, koalicija raznih političkih snaga osudila je pokušaj bahreinske grupe da posjeti okruženi Pojas Gaze, u kojem živi dva miliona Palestinaca.

Stav stanovnika

U današnjem saopćenju Palestinske nacionalne i islamske snage u Gazi navode da tamo nema mjesta za one koji normalizuju odnose s Izraelom, kao ni na bilo kojem drugom dijelu okupiranih palestinskih teritorija.

Dodaje se da bi i stanovnici Gaze spriječili delegaciju da uđe u ovu enklavu.

Izvještaji navode da je i palestinsko Ministarstvo obrazovanja odbilo sastanak s bahreinskom delegacijom i na Zapadnoj obali i u Gazi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Palestina kao spektakl

Za nas Palestince sada je pogodan trenutak da promijenimo svoju sudbinu, koja je je zapisana i određena prije više od 100 godina.

Bijes zbog američke odluke da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela bio je povod za proteste širom svijeta. Na okupiranim palestinskim teritorijama već četiri dana traju okršaji, a danas su protesti organizirani i u drugim dijelovima svijeta.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO