Abbas u Kairu na sastanku sa Sisijem

Mahmoud Abbas i Abdel Fattah al-Sisi telefonski su razgovarali u nedjelju i dogovorili nastaviti konsultacije o razvoju događaja (EPA)
Mahmoud Abbas i Abdel Fattah al-Sisi telefonski su razgovarali u nedjelju i dogovorili nastaviti konsultacije o razvoju događaja (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u ponedjeljak će u Kairu razgovarati s egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem o američkoj odluci o priznavanju Jerusalema glavnim gradom Izraela, objavio je ured egipatskog predsjednika.

Sisi je pozvao Abbasa na “konsultativni bilateralni samit u Kairo kako bi razgovarali o razvoju događaja vezano uz američko priznanje Jerusalema za glavni grad Izraela”, rekao je glasnogovornik ureda egipatskog predsjednika Bassam Radi.

Sisi želi razgovarati o “načinima rješavanja krize na način koji bi očuvao prava palestinskog naroda i njegove nacionalne svetinje te legitimno pravo na uspostavu nezavisne države, s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”, navodi se u izjavi iz Sisijevog ureda.

Nastavak konsultacija

Palestinska agencija Wafa objavila je da su Abbas i Sisi telefonski razgovarali i dogovorili “nastaviti konsultacije o razvoju događaja”.

Ranije je jedan palestinski dužnosnik kazao kako će na tom sastanku učestvovati i jordanski kralj Abdullah II, ali to još nije potvrđeno.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima NIkki Haley ocijenila je u nedjelju da će odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa “pomoći mirovnom procesu” na Bliskom istoku.

Izvor: Agencije


Povezane

Bijes zbog američke odluke da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela bio je povod za proteste širom svijeta. Na okupiranim palestinskim teritorijama već četiri dana traju okršaji, a danas su protesti organizirani i u drugim dijelovima svijeta.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO