Rusija tvrdi da se drži raketnog sporazuma sa SAD-om

Ukoliko se SAD prestane pridržavati sporazuma iz 1987 godine, moguće recipročne mjere Rusije (EPA)
Ukoliko se SAD prestane pridržavati sporazuma iz 1987 godine, moguće recipročne mjere Rusije (EPA)

Rusija je u potpunosti posvećena sporazumu iz 1987. godine o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa i planira da nastavi da se ponaša u skladu sa njim, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

On je to kazao nakon što je SAD optužio Rusiju da krši taj sporazum i nagovestoe uvođenje novih sankcija zbog toga.

U saopštenju koje je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova, Rjabkov je rekao da su optužbe SAD-a “apsolutno neosnovane”, ali da bi zvanična Moskva bila prinuđena da odgovori recipročno ukoliko bi druga strana prestala da se pridržava sporazuma, prenosi Rojters.

Taj sporazum su 1987. godine potpisali predsednici SAD-a i bivšeg SSSR-a, Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Vashington razmatra i vojne opcije

Američki Stejt Department saopštio je u petak da razmatra vojne opcije, uključujući i nove raketne sisteme srednjeg i malog dometa, kao odgovor na kako je rečeno, trenutno rusko kršenje sporazuma iz 1987. godine.

To upozorenje bilo je prvi odgvor administracije američkog predsednika Donalda Trampa na američke optužbe, koje su iznete još 2014. godine, da je Rusija postavila krstareću raketu koja se ispaljuje sa zemlje, čime je prekršila zabranu propisanu sporazumom o testiranju i postavljanju raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

“One nemaju tehničke karakteristike lansiranja koje se navodno ne poklapaju sa sporazumom, ili sa telemetrijskim podacima o letenju. Ništa. I razumno je zbog čega – zbog toga što jednostavno ne postoje”, poručio je Rjabkov u pisanom saopštenju.

Ove američke optužbe dodatno su uzdrmale odnose između Moskve i Vašingtona, a Stejt Department je u petak nagovestio na moguće uvođenje ekonomskih sankcija zbog ovog pitanja.

‘Prijetnje sankcijama smiješne’

Rjabkov je naglasio da su “pokušaji zastrašivanja sankcijama” smešni.

“Vreme je da američki političari i diplomate shvate da ekonomski i vojni pritisak na Rusiju neće uspeti. Nove sankcije, čije se proširenje očekuje povodom INF sporazuma, mogle bi da imaju samo jednu posledicu: sastanak Specijalne komisije za verifikaciju, čije sazivanje je ponudio SAD, mogao bi da bude poremećen”, rekao je on.

Vašington je već ranije uveo sankcije za ruske subjekte i pojedince, uključujući neke koji su bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, zbog moskovskog pripajanja Krima Rusiji 2014. godine i zbog navodne umešanosti Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine, koju je zvanični Kremlj u više navrata negirao.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO