Zvaničnik: EU postigla finansijski sporazum s Britanijom

Velika Britanija, Europska unija, Parlament, Zastave
Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier izjavio je da će u sljedećim danima saopćiti sve detalje o sporazumu (Reuters)

Evropska unija postigla je finansijski dogovor s Britanijom, na osnovu kojeg se London obavezao da će platiti dogovoreni dio budžeta EU-a nakon što Britanija napusti blok.

“Zvanična ponuda nije iznesena, ali nezvanično je postignut sporazum i, ako se niko ne bude predomislio u posljednjem trenutku, sve će biti dobro”, rekao je neimenovani visoki zvaničnik, prenosi Reuters.

Nakon izvještaja o ponudama Britanije proteklih dana pregovarači EU-a insistirali su javno na tome da se rad na postizanju finansijskog sporazuma nastavlja dok obje strane nastoje postići dogovor o druga dva ključna uvjeta “razvoda” prije sastanka u ponedjeljak.

EU je “optimistična” da se može postići sporazum, što bi omogućilo čelnicima EU-a da se dogovore na samitu 14. i 15. decembra da počnu pregovore o odnosima s Britanijom nakon Brexita.

Navodnih 60 milijardi eura

Kako je britanska agencija u srijedu prenijela, glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier izjavio je da se nada da će u narednim danima biti u stanju objaviti sporazum s Velikom Britanijom o finansijskim uvjetima njenog povlačenja iz EU-a i izbjegao detaljnije prokomentarisati medijske navode o ponudi Londona da plati 60 milijardi eura za troškove Brexita.

“Još radimo na tome. To je jedini komentar koji mogu dati. Radim na sporazumu”, rekao je Barnier Reutersu nakon govora na Berlinskoj sigurnosnoj konferenciji.

Britanska agencija prenosi da Barnier u govoru nije naveo detalje u vezi sa sporazumom.

Izvor: Agencije