Plaćenici Blackwatera u ratovima Abu Dhabija i Rijada

Blackwater je promijenio ime u 'Akademija'
Blackwater je promijenio ime u 'Akademija'

Piše: Zuhair Hamdani

Novi izvještaji zapadnih medija ne otkrivaju nikakvu tajnu kad je riječ o vezi između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kraljevine Saudijske Arabije s firmom Blackwater USA, ali zato otkrivaju značajne aspekte široke saradnje ove dvije države i kontroverzne zaštitarske firme u borbama koje se vode u zemlji i inozemstvu.

Intelligence Online, bilten specijalizovan za praćenje obavještajnih službi u svijetu, naglašava da Erik Prince, osnivač američke zaštitarske agencije koja je u arapskom svijetu postala poznata po masakrima počinjenim u Iraku nakon američke okupacije, trenutno radi na specijalnim operacijama Ujedinjenih Arapskih Emirata u Libiji.    

Prema izvorima ovog biltena, avionima koji su stacionirani u tajnoj emiratskoj bazi u Libiji upravljaju piloti koje angažuje Erik Prince. Prince radi u Libiji iako je pod istragom američkog Ministarstva pravde zbog pokušaja prodaje vojne opreme u Libiji, u čemu mu je pomagalo kinesko Ministarstvo sigurnosti.  

Istovremeno s objavljivanjem informacija o ulozi Blackwatera u aktuelnim dešavanjima u Libiji pojavljuju se i informacije o prisustvu stotina zaposlenika ove firme u Rijadu, koja je promijenila ime u “Akademija”, i to na zahtjev princa Mohammada bin Salmana, gdje nadziru ispitivanje i mučenje zatvorenih prinčeva i biznismena u hotelu “Ritz-Carlton”, prema navodima britanskog lista Daily Mail.

Intenzivna saradnja

Izvještaji zapadnih medija ukazuju da Blackwater već godinama ima intenzivnu saradnju s Emiratima i Saudijskom Arabijom. Ta se saradnja povećala tokom godina Arapskog proljeća zbog straha da bi se ustanci mogli prenijeti i u te države. 

Nakon što je prošlo zlatno doba te firme, neposredno iza skandala vezanih za ubijanja i mučenje u Iraku u epilogu američke invazije na tu državu, Prince uspijeva ponovno aktivirati svoju firmu pod drugim nazivima, među kojima je i “Akademija”, te dobija unosne ugovore za zaštitu preduzeća i pojedinaca i jačanje sigurnosnih sistema, naročito u Emiratima. 

Britanski list The Times navodi da je Blackwater 2010. dobio ugovor s Abu Dhabijem vrijedan 500 miliona dolara na osnovu kojeg će štititi važne naftovode i infrastrukturne objekte te pružati logističku podršku vojsci Emirata i suzbijati proteste unutar države.

List otkriva da je Abu Dhabi unajmio stotine plaćenika iz Kolumbije kao dio specijalne vojske koju je osigurala firma Blackwater. Američki portal The CounterPunch također navodi da se stotine vojnika iz Kolumbije, Paname, Meksika i Čilea bore na strani Emirata u Jemenu. 

Britanski list The Guardian navodi u izvještaju objavljenom 15. maja 2011. da je Prince potpisao ugovor s prestolonasljednikom Abu Dhabija Mohammadom bin Zayedom vrijedan 529 miliona dolara na osnovu kojeg je firma obučila 800 vojnika, uglavnom iz Kolumbije i Južnoafričke Republike, kako bi se borili pod komandom emiratskih snaga.   

Izvještaji ukazuju da Abu Dhabi priprema vojnike Blackwatera za još opasnije stvari jer je španski dnevni list ABC objavio da su ove snage pripremane prije početka blokade Katara kao dio plana za invaziju na Katar u kojoj bi se koristili plaćenici Blackwatera. Međutim, taj je plan propao, posebno nakon što ga je Bijela kuća odbacila.     

Saudijska Arabija kao novi klijent

Ako su Emirati ubrajani u glavne klijente Blackwatera i njegovih podružnica, te su održavali dobre odnose s ovom zaštitarskom firmom, koja je okaljala reputaciju obavljajući prljave poslove na više mjesta u svijetu, onda se Saudijska Arabija može smatrati njenim novim obećavajućim klijentom, naročito nakon uspona Mohammada bin Salmana. 

Brojni medijski i obavještajni izvori navode da su stotine zaposlenika ove firme prešle iz Abu Dhabija u Rijad na zahtjev princa Bin Salmana. Izvještaj Daily Maila potvrđuje da su neki od zaposlenika firme Blackwater oni koji su izvršili hapšenje velikog broja prinčeva iz kraljevske porodice i saudijskih zvaničnika.

Informativni portal Ahdjadid navodi da je prva grupa “Akademije” (od 150 ljudi) došla u Saudijsku Arabiju na osnovu ugovora vrijednog gotovo milijardu dolara samo sedmicu nakon smjene bivšeg prestolonasljednika Mohammeda bin Nayefa u junu i dolaska Bin Salmana na njegovo mjesto, dok njihov broj danas iznosi gotovo 1.000.

Prema pisanju Daily Maila, zaposlenici firme trenutno rade na sigurnosnoj zaštiti u hotelu “Ritz-Carlton”, gdje se u pritvoru nalaze deseci prinčeva i biznismena. Također su zaduženi za ispitivanje i nadzor zatvorenika i lični su čuvari Bin Salmana. 

List je potvrdio da su zatvorenici izloženi mučenju, šamaranju i ponižavanju koje provode njihovi isljednici u pokušaju da ih slome, a navodi i da je Bin Salman poslao jedan broj ovih zaštitara na lokaciju gdje je zatočen Bin Nayef.  

Borci za Jemen

Prije nego što je Blackwater prenio operacije u Saudijsku Arabiju kako bi pružio zaštitu Bin Salmanu i njegovom projektu, kako piše list, Rijad je već ranije tražio pomoć od Princea i njegove zaštitarske firme kako bi im osigurali borce za rat koji Saudijska Arabija vodi u Jemenu, u pokušaju da se taj rat konačno dobije.  

Kolumbijski list El Tiempo navodi da se gotovo 400 zaposlenika ove firme, među kojima su Kolumbijci, Amerikanci i Meksikanci, bori na pojedinim frontovima u Jemenu na strani saudijskih snaga, a da su neki od njih izgubili živote u tim borbama, pogotovo u Taizu.

Otvaranjem prostora sigurnosnim kompanijama za učešće u borbama koje se vode unutar i izvan teritorija Emirata i Saudijske Arabije firma Blackwater više nije jedini igrač iako je i dalje najutjecajniji. Izraelski list Yedioth Ahronoth navodi da je desetak izraelskih privatnih sigurnosnih firmi i drugih koje su povezane s izraelskim Ministarstvom sigurnosti uspjelo pronaći put do emiratskog tržišta, ali pod zapadnim imenima.    

Za mnoge analitičare i posmatrače konstantna saradnja Emirata i Saudijske Arabije s firmom Blackwater, koja ima sumnjivu prošlost umrljanu krvlju zbog njihovih uloga – poput onoga što se desilo u Iraku – te ličnosti njenog osnivača Erika Princea, koji pripada radikalnoj kršćanskoj desnici, otvara mnoga pitanja vezana za korist, dimenzije i buduće efekte svega toga na događaje i situaciju u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO