Video: Rekordna zapljena kokaina u Kolumbiji

Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos sa zaplijenjenim kokainom.

Vlada Kolumbije u srijedu je objavila da je zaplijenila 12 tona kokaina, najveću količinu u pojedinačnoj policijskoj akciji u historiji države.

Kokain je bio zakopan ispod četiri plantaže banana na sjeveru zemlje, u blizini rute krijumčarenja droge prema Sjedinjenim Američkim Državama.

“Zahvaljujući policijskoj akciji u saradnji s obavještajnim agencijama iz prijateljskih zemalja, napravljena je najveća zapljena [droge] u historiji”, rekao je predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos ispred policijske stanice u Apartadu, gdje je izložen zaplijenjeni kokain.

Akcija je dio ofanzive protiv moćne kriminalne bande, tzv. Zaljevskog klana.

Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos sa zaplijenjenim kokainom.

Ulična vrijednost 660 miliona dolara

Prema navodima policije, skladište kokaina pripadalo je Dairu Usugi, poznatom i pod imenom Otoniel, vođi Zaljevskog klana, jedne od najopasnijih kriminalnih organizacija u Kolumbiji. Sigurnosne snage godinama pokušavaju uhapsiti Otoniela. U ovoj akciji lišili su slobode četiri osobe.

Tržišna vrijednost zaplijenjenog kokaina procijenjena je na 360 miliona američkih dolara. Koristeći se podacima o cijeni kokaina na američkom tržištu, Guardian procjenjuje da bi ova količna kokaina u konačnici mogla biti raspoređena u 11 miliona jednogramskih paketa na američkom tržištu. Uz uličnu cijenu kokaina u SAD-u od 60 dolara po gramu, konačna vrijednost procjenjuje se na 660 miliona dolara.

Izvor: Agencije