Sisi protiv vojnih napada na Iran i Hezbollah

Iran je odbacio optužbe Saudijske Arabije da je kriv za napad raketom ispaljenom iz Jemena (Al Jazeera)
Iran je odbacio optužbe Saudijske Arabije da je kriv za napad raketom ispaljenom iz Jemena (Al Jazeera)

Predsjednik Egipta Abdel-Fattah al-Sisi izjavio je da je protiv ideje da se izvedu vojni napadi na Iran ili libanonski šiitski pokret Hezbollah jer je već dosta problema na Bliskom istoku.

Egipatski je predsjednik rekao da je protiv rata, ne navodeći tko bi mogao biti umiješan u taj sukob, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Sisi je kazao da se Iran mora prestati miješati u regionalna pitanja, rekavši da ne želi rat i da krize mogu biti riješene dijalogom, ali da sigurnost zaljevskih zemalja ne smije biti ugrožena, prenosi AP.

“Ja sam protiv rata, možemo riješiti krize dijalogom”, rekao je Sisi.

“Zaljevska je sigurnost crvena linija i drugi moraju prestati miješati se u naše poslove i ne raditi na eskalaciji tenzija”, rekao je Sisi.

Iran odbacio optužbe Rijada

Iran je u srijedu odbacio optužbe saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana, koji tvrdi da je pokrenuo “izravnu vojnu agresiju” nakon što je protuzračna obrana Saudijske Arabije presrela i uništila balističku raketu koju je na Rijad ispalila milicija Husa, koja kontrolira velike dijelove susjednog Jemena.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u telefonskom razgovoru s britanskim kolegom Borisom Johnsonom da su “optužbe saudijskih dužnosnika suprotne realnosti”, prenosi AFP.

Bin Salman je prethodno rekao da je to što Iran opskrbljuje raketama jemensku miliciju čin “izravne vojne agresije”, koji bi mogao biti i “čin rata”, izvijestili su državni mediji te zemlje.

Agencija podsjeća da je Iran odbacio kao “neodgovorne i provokativne” optužbe Saudijske Arabije da je ta država kriva za napad balističkom raketom ispaljenom iz Jemena na Rijad.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO