Evropska unija uvodi Venecueli embargo na izvoz oružja

Sankcije protiv osoba bliskih venecuelanskom predsjedniku Maduru već duže vrijeme traži Španija (EPA)

Evropska unija uvest će Venecueli embargo na izvoz oružja i razmotriti druge sankcije kao odgovor na političku krizu u toj južnoameričkoj državi, saopćila su dvojica diplomata, prenose agencije.

Te dvije mjere približit će Uniju Sjedinjenim Američkim Državama, koje su uvele sankcije ranije ove godine, i upućuju na promjenu politike Brisela, koji se ranije ustručavao zauzeti oštriji pristup prema Caracasu.

“Ti su koraci danas odobreni, otvarajući put da ih idućeg ponedjeljka [13. novembra] usvoje ministri vanjskih poslova”, rekao je jedan diplomat, dodajući da je odluka ministara formalnost.

Izbori bili prekretnica

Sankcije protiv osoba bliskih venecuelanskom predsjedniku Nicolasu Maduru već duže vrijeme traži Španija, ali je EU bila podijeljena u vezi s time na koga bi se sankcije trebale odnositi, dok je Velika Britanija veliki izvoznik oružja u Venecuelu.

Diplomati kažu da su prekretnica za evropske vlade bili lokalni izbori prošlog mjeseca, na kojima su pobijedili Madurovi vladajući socijalisti.

Ankete su predviđale uvjerljivu pobjedu opozicije, ali je na kraju osvojila samo nekoliko lokalnih uprava, pokazuju podaci provladine izborne komisije.

Izvor: Agencije