Zapadne sile traže nastavak istrage o hemijskim napadima u Siriji

U napadu su, po UN-u, poginule 83 osobe, među kojima 30 djece (EPA)
U napadu su, po UN-u, poginule 83 osobe, među kojima 30 djece (EPA)

Glavne zapadne sile nastavljaju omjeravati snage s Rusijom u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, zatraživši produžetak mandata međunarodne istrage o kemijskim napadima u Siriji, javlja Reuters.

Pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov usprotivio se nacrtu rezolucije o produžetku mandata istražiteljima UN-ove agencije za zabranu kemijskog naoružanja o napadima kemijskim oružjem u Siriji.

Izjava Rjabkova uslijedila je nekoliko sati nakon što je Moskva odbacila izvješće UN-a u kojem se sirijski režim proglašava odgovornim za smrtonosni napad plinom sarinom na Khan Sheikhoun u travnju ove godine.

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske, Njemačke i SAD-a u zajedničkom su priopćenju istaknuli da vjeruju izvješću i pozvali sirijski režim za prestane koristiti otrovne plinove te konačno prijavi OPCW-u sve zalihe kemijskog naoružanja.

“Pozivamo UN da zadrži svoje istraživačke kapacitete u istrazi”, stoji u priopćenju.

UN uvjeren da je sirijski režim izveo napad

U nedavno objavljenom izvješću UN-a stručnjaci su izrazili “uvjerenost da je Sirija odgovorna za upotrebu sarina na Khan Sheikhoun 4. travnja 2017. godine”.

U napadu na taj grad u pokrajini Idlib, koji su tada kontrolirali pobunjenici, poginule su prema podacima UN-a 83 osobe, među kojima 30 djece.

Strašni snimci stradalih i umirućih privukli su pažnju svjetske javnosti, potaknuvši Sjedinjene Američke Države na ispaljivanje projektila na sirijsku zračnu bazu odakle je, prema tvrdnjama Zapada, izveden napad.

Sirija i njena saveznica Rusija upozorile su da je curenje sarina možda izazvala detonacija oružja pobunjenika, ali UN-ov panel potvrdio je izvještaje zapadnih obavještajnih službi, prema kojima je sirijski režim odgovoran za napad.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO