Timmermans: Poljske reforme pravosuđa ugrožavaju vladavinu prava

'Komisija smatra da ti zakoni predstavljaju prijetnju vladavini prava', istakao je Timmermans (EPA)
'Komisija smatra da ti zakoni predstavljaju prijetnju vladavini prava', istakao je Timmermans (EPA)

“Reforme pravosuđa u Poljskoj predstavljaju sistemsku prijetnju vladavini prava u toj zemlji te Varšava mora promijeniti svoju politiku”, rekao je zamjenik čelnika Evropske komisije Frans Timmermans.

Poljska i Evropska komisija ulaze sve dublje u spor o demokratskim standardima otkad je euroskeptična poljska stranka Pravo i pravda (PiS) osvojila vlast krajem 2015. godine.

Mnoge druge članice EU-a, poljska opozicija i organizacije za zaštitu ljudskih prava također su oštro kritikovale vladu PiS-a, ali Varšava tvrdi da je njena reforma pravosudnog sistema u skladu s evropskim standardima.

“Moram to danas jasno reći, Komisija smatra da ti zakoni predstavljaju prijetnju vladavini prava, sistemsku prijetnju vladavini prava u Poljskoj”, rekao je Timmermans Evropskom parlamentu.

Komisija kaže da novi poljski zakoni potkopavaju nezavisnost pravosuđa tako što ministru pravosuđa, političaru iz vladajuće stranke, daju pravo da smjenjuje i imenuje vrhovne sudije.

Timmermansov poziv

Brisel kaže i da je PiS prekršio poljski Ustav reformom Vrhovnog suda, suda koji odlučuje i jesu li novi zakoni koje usvaja PiS-ova parlamentarna većina u skladu s Ustavom.

Vlada PiS-a optužuje Timmermansa, koji je godinu dana vodio pravni slučaj protiv nje, da se osvećuje Poljskoj, no komesar ističe da njegovo gledište dijeli i više međunarodnih tijela, uključujući Evropsku organizaciju sudija i UN-ovog izvjestitelja za pravosuđe.

“Vlada Poljske sigurno ne može naprosto ignorisati sve to i praviti se da samo jedan čovjek u Komisiji ima problem s time i da osim toga problema nema”, rekao je Timmermans.

“Vlada Poljske sigurno zna da postoji velika zabrinutost u vezi s time i u mnogim drugim državama članicama”, rekao je.

Timmermans je Vladu Poljske pozvao da uzme u obzir ta upozorenja.

Također je rekao da su članice EU-a previše povezane da kršenje zakona u jednoj ne bi utjecalo i na druge.

“Ako ne održimo vladavinu prava u Evropi, napustit ćemo najosnovnije vrijednosti evropske saradnje, a to neće pogoditi samo Poljsku nego sve nas”, rekao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO