Jemen: Pobunjeni Husi prijete UAE-u i Saudijskoj Arabiji

Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija su ove sedmice zatvorila morske, zračne i kopnene granice Jemena
Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija su ove sedmice zatvorila morske, zračne i kopnene granice Jemena

Jemenski Husi pobunjenici u utorak su zaprijetili da će napasti luke i aerodrome Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, koja je ove sedmice zatvorila morske, zračne i kopnene granice Jemena.

“Svi aerodromi, luke, granični prijelazi i sva područja od bilo kakve važnosti Saudijskoj Arabiji i UAE-u bit će direktne mete našeg oružja, što je legitimno pravo”, navodi se u saopćenju pobunjenika, prenosi AFP.

Jemenski zvaničnici u utorak su potvrdili da Saudijska Arabija mjesecima brani predsjedniku Jemena, zajedno s njegovim sinovima, ministrima i vojnim zvaničnicima, da se vrate kući, javila je agencija AP.

Predsjednik spriječen da se vrati u Jemen

Naveli su da je zabrana potaknuta neprijateljstvom između predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija i UAE-a, koji je dio koalicije predvođene Saudijskom Arabijom protiv pobunjenika Husija i koji dominira u južnom Jemenu, dijelu zemlje koji nije pod kontrolom pobunjenika.

Dva zvaničnika Jemena potvrdila su da su Hadi, njegovi sinovi i nekoliko ministara u Rijadu spriječeni otići u Jemen.

Saudijska Arabija i UAE dva su glavna stupa koalicije koja kaže da brani Hadijevu vladu i bori se protiv šiitskih pobunjenika Husija.

Koalicija vodi zračnu kampanju protiv pobunjenika od 2015. godine, a UAE je snažno prisutan u južnom Jemenu, dok Husi i dalje kontroliraju sjever zemlje.

Iran je u ponedjeljak odbacio kao “neodgovorne i provokativne” optužbe Saudijske Arabije da je kriv za napad balističkom raketom iz Jemena na Rijad.

‘Borba za regionalnu nadmoć’

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Irana citiran je glasnogovornik Bahram Qassemi, koji je kazao da su optužbe koalicije predvođene Saudijskom Arabijom bile “nepravedne, destruktivne i provokativne”, prenio je AFP.

Saudijska Arabija uputila je ranije u ponedjeljak žestoke kritike Iranu zbog balističkog projektila koji su iz Jemena prema Rijadu ispalili pobunjenici iz pokreta Husi, navodeći dokaze da Teheran stoji iza tog napada i kazavši da je riječ o potencijalnom “činu rata”.

Analitičari opisuju sukob kao posrednički rat između Saudijske Arabije i Irana dok se oni bore za regionalnu nadmoć.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO