Transparency International i Poljska pozivaju na borbu protiv pranja novca

Morawiecki: Gubitak poreza znači realno izgubljene milijarde i neizgradjene i nedovršene bolnice i puteve u Poljskoj ili Italiji, Sloveniji ili Španiji. (EPA)

Poljski vicepremijer i ministar finansija i razvoja Mateuš Moravjecki zatražio je da se Evropska unija, Evropska komisija i Evropski parlament hitno pozabave aferom “Rajski papiri” i preduzmu mere da spreče bekstva bogatih u poreske rajeve.

“EU mora odlučnim glasom da se bori da prestane takva poreska praksa koja gazi principe solidarnosti i elementarne pravde. EK, EP i Savet EU-a moraju hitno da se pozabave temom ‘Rajskih papira’ jer govorimo o milijardama neplaćenog poreza, koji nedostaje u budžetima nacionalnih država. Poreski raj – to su neizgrađene bolnice i putevi u Poljskoj, Italiji, Sloveniji ili Španiji. Raj za malobrojne, pad standarda za 99 odsto društva”, zatražio je Moravjecki u saopštenju na sajtu poljskog Ministarstva razvoja.

Povodom projekta “Rajski papiri”, u kojem je više od 13 miliona dokumenata koji su procurili iz dve agencije za pružanje of-šor usluga i iz 19 poslovnih registara, a otkrivaju i veze više od 120 svetskih političara sa of-šor kompanijama, Moravjecki je upozorio da se pokazuje da je skrivanje imovine i izbegavanje poreza pred nacionalnim poreskim upravama globalni problem.

“Plaćanje poreza ne može da bude obaveza u kojoj važi imunitet za najbogatije i za globalne korporacije. Pravda je zasnovana na jednakosti pred zakonom. Poreski rajevi ne smeju da budu privilegija moćnih koja ih izuzima iz obaveza da učestvuju u troškovima funkcionisanja države”, poručio je Moravjecki.

Poljski ministar podsetio je da se poreskim dampingom koriste i neke od najbogatijih država, kao što su Holandija, Velika Britanija ili Švajcarska, u kojima se, prema novim studijama, najlakše izbegava obaveza da se porez plati tamo gde prihodi nastaju.

Na borbu protiv pranja novca i izbegavanja plaćanja poreza evropske zemlje pozvala je i kancelarija organizacije Transparency International (TI) za Evropsku uniju. 

‘Panamski papiri’

Kako podseća TI, Evropska komisija je predložila zakone da bi se javnosti mogli da otkriju podaci o of-šor kompanijama i of-šor transakcijama, ali evropske vlade nisu bile sklone da ih i odobre.

“Evropske vlade, poput nemačke, stale su na put plimi finansijske transparentnosti. Ovo poslednje curenje pokazuje da je u digitalnoj eri transparentnost neizbežna; jedini izbor je da li kontrolisati protok informacija ili ne”, izjavio je direktor TI-ja Karl Dolan.

Prema njegovim rečima, “Panamski papiri” – 11,5 miliona dokumenata objavljenih 2015 – pokrenuli su Evropsku komisiju na akciju, ali evropske prestonice još treba da potpišu nekoliko predloga kako bi se u EU-u bacilo više svetla na tu vrstu pranja novca i izbegavanja plaćanja poreza.

TI ukazuje da se već duže vreme zalaže za dva instrumenta EU-a koji bi javnosti dali bolji uvid u korišćenje of-šor struktura – prvo, obavezivanje multinacionalnih kompanija da objavljuju ključne finansijske podatke za svaku zemlju u kojoj operišu, uključujući i “poreske rajeve”, a zatim da budu transparentne u pogledu svojine kako bi se okončala praksa anonimnih kompanija, što bi otežalo korupciju i skrivanje pokradenih sredstava.

Nemačka podržava objavljivanje ‘Rajskih papira’

Nemačka pozdravlja objavljivanje dokumenta o of-šor investicijama smatrajući da je to važan doprinos uspostavljanju transparentnosti i borbi protiv utaje poreza na međunarodnom nivou, izjavio je portparol Vlade Nemačke Štefen Zajbert.

“Za nemačku vladu su objavljivanje ovih dokumenata i rad medija na tome dobrodošli jer se time baca svetlo na strukturu, aktere i uživaoce paralelnih poreskih svetova”, rekao je Zajbert, prenosi Rojters.

Kako je istakao, time se podržava ono što je Nemačkoj važno, tj. proces transparentnosti na međunarodnom nivou, i stvara se pritisak na zemlje koje taj proces blokiraju.

Portparol Ministarstva finansija Nemačke rekao je da bi za nemačke poreske vlasti bilo od pomoći kada bi dokumenta pod nazivom “Rajski papiri” bila dostupna tom ministarstvu.

Istovremeno, portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da bi se i policiji trebalo da omogući uvid u ta dokumenta.

Izvor: Agencije