Saudijske vlasti nastavile čistku blokadom računa i zabranom letova

Snažna kritika Ujedinjenih aroda na račun Rijada do sada je bila rijetka (Reuters)
Snažna kritika Ujedinjenih aroda na račun Rijada do sada je bila rijetka (Reuters)

Saudijske vlasti danas su nastavile čistku zbog korupcije navodnim hapšenjem jednog od vodećih biznismena ove države. Također, mnogi računi su „zamrznuti“ i napravljena je lista zabrane letova.

U ponedjeljak se Nasser bin Aqeel al-Tayyar, član odbora najveće turističke kompanije Saudijske Arabije, navodno našao među pritvorenima iz proteklih dana, a među kojima se nalaze neki od najutjecajnijih zvaničnika i poduzetnika države.

Među pritvorenima je 11 prinčeva, četiri ministra i nekoliko bivših ministara, a mnogi smatraju kako je ovo čistka bez presedana u bliskoistočnom kraljevstvu.

Dramatični potezi su posljednji u seriji mjera prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koji želi učvrstiti svoj utjecaj.

U subotu je kralj Salman bin Abdulaziz al Saud objavio kako će njegov sin Mohammed bin Salman kontrolirati novooformljenu komisiju protiv korupcije u ovoj državi.

Okončana prva faza

U saopćenju objavljenom preko Saudijskog centra međunarodnih komunikacija, predsjednik antikorupcijske komisije Khalid bin Abdulmohsen Al-Mehaisen je kazao: „Dokazi o prekršajima i pogrešno vođenim finansijama, koji su nedavno otkriveni, ukazuju na raširenu korupciju u mnogim slučajevima“.

„Odgovornost nove antikorupcijske komisije je osigurati da istrage tih slučajeva budu kompletirane i da se provede puna snaga zakona“, dodao je on.

Generalni tužitelj Šeik Saud al-Mojeb naveo je kako je čistka tek „prva faza“ i kako se privedeni ispituju.

„Jučerašnji događaji ne predstavljaju početak već finalizaciju Prve faze naše borbe protiv korupcije“, istakao je Mojeb i dodao kako su istrage napravljene diskretno „kako bi se sačuvao integritet pravnih poteza i kako bi se osiguralo da niko ne pobjegne pravdi“.

Princ Alwaleed bin Talal, biznismen i milijarder koji je vlasnik investicijske firme Kingdom Holding, nalazi se među pritvorenima, navodi agencija Reuters koja se poziva na neimenovani visokopozicionirani izvor.

Među pritvorenima su i visokopozicionirani ministri koji su nedavno dobili otkaze, poput princa Mitaaba bin Abdullaha, prvog čovjeka Nacionalne garde, te Adela Faqiha, ministra ekonomije.

Zamrzavanje računa i zabrane letova

Saudijske banke navodno su počele zamrzavati bankovne račune sumnjivih osoba.

„Komisija ima autoritet da ima uvid u bankovne detalje optuženih, zamrzne njihovu imovinu i fondove, kao i na druge odgovarajuće mjere“, istakao je čelnik komisije Mehaisen.

„Štaviše, uradit ćemo sve da svi oni koji su se ogriješili o zakon ne izbjegnu kaznu, bez obzira na njihovu poziciju i status. Istovremeno, radimo sve da zaštitimo nevine. Kako je prestolonasljednik Mohammed bin Salman nedavno rekao, niko nije iznad zakona i niko, kome se dokaže da je povezan sa korupcijom, neće pobjeći, čak ni princ ili ministar.“

Panarapski dnevni list Al-Ashaeq Al-Awsat navodi kako je objavljena lista zabrane letenja i kako sigurnosne snage u nekoliko saudijskih aerodroma imaju naredbe da zabrane polijetanje privatnih aviona bez dozvole.

„Snage sigurnosti su viđene u privatnim avionima kako bi pratili situaciju i bili sigurni da nijedan avion ne napusti kraljevstvo bez dozvole“, piše ovaj list pozivajući se na neimenovane izvore, te dodaje kako su pripadnici osiguranja dobili listu određenih osoba koji ne smiju napustiti državu.

Sva ova dešavanja u saudijskoj administraciji dešavaju se tek nekoliko mjeseci nakon što je kralj Salman na mjestu prestolonasljednika, umjesto nećaka Mohammeda bin Nayefa, postavio svog sina Mohammeda.

Mohammed bin Salman odgovoran je za brojne promjene i u domaćoj i inostranoj politici otkako je objavljeno da je prvi u redu za tron.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nova politička abeceda S. Arabije odvija se u tajnosti, a prijestolonasljednik preuzima sve sigurnosne aparate, kaže politički analitičar Marwan Bishara.

05 Nov 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO