SAD ponovo izdaje vize za turske državljane

Navedeno da podnositelji zahtjeva koji žele putovati u SAD sad mogu ugovoriti nove sastanke (EPA)

Sjedinjene Države su ponovno počele izdavati vize u svojim diplomatskim predstavništvima u Turskoj na “ograničenoj osnovi”, saopćila je američka ambasada putem elektronske pošte o potezu koji bi mogao signalizirati privremeno ublažavanje diplomatske krize između dvije države.

Turska i Sjedinjene Države su 8. oktobra međusobno suspendirale sve neimigrantske usluge izdavanja viza nakon što je Turska uhapsila zaposlenika američkog konzulata, što je podiglo tenzije između te dvije NATO saveznice.

“Američka misija u Turskoj nastavila je s izdavanjem viza na ograničenoj osnovi. Podnositelji zahtjeva koji žele putovati u SAD sad mogu ugovoriti nove sastanke. Treba imati na umu da ograničenost dostupnosti vremena za sastanke može rezultirati dužim čekanjem nego što je uobičajeno”, napisala je ambasada.

Posjeta Yildirima Turskoj

Zaposlenik u američkoj ambasado u Ankari potvrdio je Reutersu tu odluku, a izvor iz turske vlade u ponedjeljak je rekao da bi Turska mogla uzvratiti gestu i djelomično ublažiti vizni režim za američke građane.

Ranije je potvrđeno da će turski premijer Binali Yildirim od utorka krenuti u četverodnevnu posjetu SAD-u.

Odnosi između ove dvije države oslabili su već nakon neuspjelog puča u Turskoj, za koji zvanična Ankara krivi pristalice imama Fethullaha Gulena.

Vlada Turske kao glavnog organizatora vidi Gulena, koji se sada nalazi u SAD-u, a razlog su i različiti stavovi u vezi s građanskim ratom u Siriji.

Izvor: Agencije