Napad ISIL-a na štab policije u Adenu: Ubijena 23 policajca

Glavni štab policijske brigade u Adenu, na jugu Jemena, napali su u nedjelju borci ISIL-a (EPA)

Jemenske snage sigurnosti potvrdile su da su u ponedjeljak ujutro zaustavile napad boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na policijski štab u Adenu u kojem su poginula 23 policajca.

Glavni štab policijske brigade u Adenu, na jugu Jemena, napali su u nedjelju borci ISIL-a, koji su uspjeli ući u zgradu, podmetnuti vatru i uzeti više talaca, među kojima dvojicu policajaca, koja su kasnije ubijena.

U operaciji su poginula 23 pripadnika snaga reda, rekao je u ponedjeljak sigurnosni dužnosnik, prenosi Hina.

Snage reda pokušale su u tri navrata tokom noći zauzeti zgradu i svaki je put napadač samoubica aktivirao eksploziv, spriječivši njihov napredak, objasnio je taj zvaničnik.

Okončanje otmice

Četvrti napadač samoubica raznio se u ponedjeljak ujutro te su snage sigurnosti konačno prekinule otmicu, po istom izvoru.

Još dvojica samoubica raznijela su se na početku napada kako bi omogućila saučesnicima da uđu u glavni štab.

“Snage sigurnosti uspjele su ući u zgradu i očistiti je od elemenata zla i terorizma”, napisalo je u saopćenju Ministarstvo unutrašnjih poslova vlade predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, koji je uspostavio sjedište u Adenu otkad je protjeran iz glavnog grada Sane krajem 2014. godine.

U saopćenju objavljenom na internetu ISIL je preuzeo odgovornost za napad u nedjelju, prvi tog tipa u Adenu unazad godinu dana.

Izvor: Agencije