May pod pritiskom da spremi rezervni plan za Brexit

May je navela da nije sigurna da će detalji punog trgovinskog sporazuma biti dogovoreni do oktobra iduće godine (Reuters)
May je navela da nije sigurna da će detalji punog trgovinskog sporazuma biti dogovoreni do oktobra iduće godine (Reuters)

Britanska premijerka Theresa May kaže da želi da Britanija i EU uskoro usaglase glavne crte prijelaznog sporazuma o Brexitu, ali kaže i da nije sigurna da će detalji punog trgovinskog sporazuma biti dogovoreni do oktobra iduće godine.

“Preduzeća bi se trebala zadovoljiti time da znaju što će tokom prijelaznog perioda moći raditi na istoj osnovi na kakvoj i sada to mogu”, rekla je May čelnicima poslovne zajednice na konferenciji u Londonu, prenosi Reuters.

Pritisak i iz stranke

May je pod pritiskom da pripremi rezervni plan ako Britanija nije u mogućnosti osigurati povoljan dogovor s EU-om, a među onima koji je pritiskaju nalazi se i više donatora njene Konzervativne stranke.

Međutim, britanska premijerka suočava se i s pritiskom zastupnika, koji žele da se konačan sporazum s EU-om odobri kao poseban zakon, a koji bi mogao značiti i da bi rezultat “bez dogovora” mogao biti blokiran u britanskom parlamentu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO