Guterres pozvao na očuvanje stabilnosti Libana

'UN ostaje posvećen podršci sigurnosti, suverenosti i teritorijalnom integritetu Libana', saopćeno je iz te organizacije (EPA)
'UN ostaje posvećen podršci sigurnosti, suverenosti i teritorijalnom integritetu Libana', saopćeno je iz te organizacije (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izrazio je zabrinutost zbog ostavke libanskog premijera Saada el-Haririja pozivajući na očuvanje državnih institucija i stabilnost zemlje.

“Guterres se nada da će sve strane u Libanu uložiti napore za očuvanje državnih institucija u skladu s Ustavom, kao i očuvanje sigurnosti i stabilnosti zemlje”, izjavio je glasnogovornik UN-a Stéphane Dujarric.

Prema njegovim riječima, UN ostaje posvećen podršci sigurnosti, suverenosti i teritorijalnom integritetu Libana.

Hariri je u subotu podnio ostavku za vrijeme posjete Saudijskoj Arabiji, što je iznenađujući potez usred postojećih tenzija u regiji.

Strah od atentata

On je u televizijskom obraćanju kritikovao Iran i libanski pokret Hezbollah, a AP primjećuje da se ovaj iznenadni potez dogodio usred njegove posjete Saudijskoj Arabiji.

Vođa Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah odgovorio je da je Saudijska Arabija prisilila Haririja da podnese ostavku te pozvao na mir i strpljenje u Libanu.

Ostavka premijera znači raspad koalicijske vlade u kojoj sjedi Hezbollah.

Hariri je, kako su agencije ranije prenijele, u govoru sugerisao da se plaši za život istakavši da je atmosfera u zemlji slična onoj koja je postojala prije ubistva njegovog oca i premijera Rafika el-Haririja 2005. te da je “osjetio šta mu se sprema”.

Iran je, podsjeća agencija, negirao miješanje u unutrašnja pitanja Libana.

Libanski šiitski pokret Hezbollah jedina je organizacija u Libanu koja je zadržala svoje oružje po završetku građanskog rata, koji je trajao od 1975. do 1990, napominje AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

Saudijska ‘Igra prijestolja’

Mohammed bin Salman pokazuje da je spreman ugroziti cijelu regiju kako bi nosio kraljevsku odoru.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO