Trump u Japanu: Diktatori ne smiju potcijeniti odlučnost SAD-a

Donald Trump, Shinzo Abe, SAD, Japan
Shinzo Abe je rekao kako želi da veze sa SAD-om budu još snažnije te da se temelje na povjerenju (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump je tokom ručka sa japanskim premijerom Shinzom Abeom u Tokiju, kojem su prisustvovale i njihove supruge, naglasio bliske veze koje ima sa svojim domaćinom, prenosi AP.

Agencija navodi da je Trump rekao da on i Abe “vole jedan drugog”. “I naše zemlje se vole. Mislim da nikada nismo bili bliskiji sa Japanom nego što smo sada”, kazao je američki predsjednik.

On je naveo da s Abeom razgovara o velikom broju tema “uključujući Sjevernu Koreju, trgovinu i druge stvari”. AP navodi da su dvojica predsjednika imali i “živahan razgovor” tokom partije golfa.

Američki predsjednik pojačao je u nedjelju svoju retoriku protiv Sjeverne Koreje po dolasku u Japan, na početku svoje maratonske azijske turneje, izjavivši da su Sjedinjene Države i njene saveznice spremne braniti slobodu i da “nijedan diktator” ne bi trebao potcijeniti američku odlučnost.

“Nijedan diktator, nijedan režim, nijedna nacija ne bi nikada trebali potcijeniti američku odlučnost”, rekao je Trump pred stotinama japanskih i američkih vojnika u zrakoplovnoj bazi Yokota, zapadno od Tokija.

U međuvremenu, Sjeverna Koreja upozorila je u nedjelju Donalda Trumpa da se suzdrži “neodgovornih primjedbi”.

Rodong Sinmun, dnevnik vladajuće stranke, objasnio je da se neki Amerikanci zalažu za smjenu Donalda Trumpa jer bi njegove štetne izjave mogle izazvati “nuklearnu katastrofu na američkom kontinentu”.

Američki predsjednik, dodaje dnevnik, “duhovno je nestabilan”.

Protesti za mir u Seulu

U Seulu, tisuće Južnokorejaca okupile su se u nedjelju tražeći mir i prosvjedujući uoči Trumpovog posjeta.

“Protivimo se ratu! Treba pregovarati o miru!”, izvikivali su prosvjednici, koji su u povorci prošetali središtem Seula.

Mnogi su optuživali Trumpa da povećava opasnost od sukoba, kao i Kim Jong-un.

“Trump i Kim (…) koriste sadašnju vojnu krizu kako bi promicali svoje političke interese, dok mi u Južnoj Koreji dršćemo od straha”, rekla je prosvjednica. “Zabrinuti smo zbog posljedica Trumpove neprijateljske retorike koja, čini se, poziva na rat”.

Trump najavio susret s Putinom

Američki predsjednički avion Air Force One sletio je u Yokotu nakon osmosatnog leta s Havaja. Prije slijetanja Trump je rekao novinarima kako očekuje da će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tijekom svoje turneje.

“Mislim da je očekivano da se sastanemo s Putinom”, kazao je, kako prenoasi Hina. 

“Želimo Putinovu pomoć glede Sjeverne Koreje”.

Predsjednik Trump je razgovarao s američkim vojnicima u bazi Yokota i obećao im je da će osigurati da vojska ima potrebne resurse za održavanje mira i obranu slobode.

Susret sa carem Akihitom

“Japan je dragocjen partner i ključni saveznik Sjedinjenih Država”, istaknuo je.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je novinarima prije susreta s Trumpom u golf klubu da želi da “veze između Japana i SAD-a budu još snažnije” te da se temelje na povjerenju.

Posjet Trumpa Japanu dolazi u vrijeme pojačanih napetosti sa Sjevernom Korejom u vezi njezina nukleranog programa i raketnih pokusa.

To će biti najduža turneja po Aziji jednog američkog predsjednika u 25 godina.

U Tokiju je mobilizirano 21.000 policijskih časnika koji će jamčiti sigurnost u i oko prijestolnice tijekom Trumpovog posjeta.

Izvor: Agencije