Texas: Pucnjava u crkvi, 27 mrtvih

Napadač je ubijen, a policija i FBI istražuju slučaj (Al Jazeera)

Najmanje 27 ljudi je ubijeno, a više desetaka je ranjeno u pucnjavi u crkvi u američkoj saveznoj državi Texas.

Naoružani muškarac ušao je u baptističku crkvu u Southerland Springsu i otvorio vatru na prisutne, prenose agencije.

Vlasti su objavile da je napadača nakon toga ubila policija. Zasad ne objavljuju više detalja, no policija je poručila da je situacija sad pod kontrolom. 

Komesar okruga Albert Gamez kazao je za televiziju NBC da ima dosta mrtvih i povrijeđenih, kao i da je napadač ubijen nakon kratkog bijega.

Pucnjava prekinula misu

Radnica na benzinskoj pumpi koja se nalazi preko puta crkve rekla je za CNN da je čula otprilike 20 pucnjeva dok se u crkvi odvijala misa. 

Američki predsjednik Donald Trump, koji je na azijskoj turneji, objavio je na Twitteru da prati situaciju u Texasu.

“Neka Bog bude s narodom Southerland Springsa. FBI i predstavnici zakona na mjestu su događaja. Pratim situaciju iz Japana”, napisao je Trump.

U međuvremenu, oglasio se i guverner Texasa Greg Abbott. “Naše molitve su sa svima onima pogođenim ovim đavolskim djelom”, napisao je Abbott na Twitteru.

Na mjesto događaja stigli su pripadnici federalnih službi FBI i ATF, koje su preuzele istragu.

Na videosnimku lokalne televizije vidi se da cijelu tu oblast nadlijeću dva helikoptera, kao i dolazak ambulantnih kola koja povrijeđene odvode u obližnje bolnice, prenosi AP.

U bolnici, koja se nalazi nedaleko od mjesta pucnjave, rekli su da su zbrinuli “brojne žrtve s prostrijelnim ranama”, prenosi AP.

Glasnogovornica te ustanove odbila je reći koliko su pacijenata primili.

Izvor: Agencije